Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inflationsspöket i USA finns kvar

Det blev ett betydligt större lyft för inflationen än väntat i maj i USA. Prislyft på begagnade bilar, transporttjänster och hotellrum bidrar till utvecklingen och inflationsspöket som härjat på marknaden under våren finns kvar.

Fedchefen Jerome Powell pressas av den högsta USA-inflationen sedan krishösten 2008. Arkivbild.

Fedchefen Jerome Powell pressas av den högsta USA-inflationen sedan krishösten 2008. Arkivbild.

Foto: Al Drago/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-06-10 15:13

– I närtid kan det här fortsätta, säger Olle Holmgren, ekonom på storbanken SEB.

Kommer vara nervöst

Han tror inte att det inflationsspöke som har härjat på börser och andra marknader under året går att avfärda än på ett tag.

– Det kommer vara nervöst här ett tag, tror jag. Men marknaden har ju redan prisat in ganska mycket inflation, säger Holmgren.

TT: När måste inflationen vända ned för att Fed inte måste agera?

– Det är svårt att säga var deras gräns går.

Beskedet från Fed-chefen Jerome Powell och hans direktion har hittills varit att de kommer att se genom fingrarna när det gäller inflationsmålet ett tag, då det som driver upp inflationen just nu – låga jämförelstal från 2020, råvarupriser som lyfter och flaskhalsar i industri och för transporter – antas avta.

Huvudscenriot är att prisökningarna börjar normaliseras efter sommaren, enligt Holmgren. Någon gång 2022 väntas därefter kärninflationen ha sjunkit ned till cirka 2 procent, vilket är inflationsmålet för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).

Marknadsräntorna steg något efter inflationstalen. Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation gick upp 0,03 procentenheter till 1,53 procent. Den svenska tioåringen hängde med uppåt, fast bara marginellt.

Högre än väntat

På börsen var reaktionen knappt mätbar, trots att högre inflation enligt skolboken borde trycka upp räntorna och därmed minska riskaptiten.

Torsdagens inflationssiffror från arbetsmarknadsdepartementet i USA visar att konsumentpriserna steg med 0,6 procent i maj jämfört med månaden före. Exklusive livsmedels- och energipriser steg priserna med 0,7 procent.

Omräknat i årstakt blev det en inflation i USA på 5,0 procent i maj, den högsta nivån sedan hösten 2008. Kärninflationen i årstakt steg till 3,8 procent.

Oavsett hur man mäter var inflationen betydligt högre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med att konsumentpriserna i USA skulle stiga med 0,4 procent i maj jämfört med månaden före och att inflationen på årsbasis skulle stiga till 4,7 procent, enligt en Reutersenkät. Kärninflationen väntades lyfta till 3,4 procent.

I april steg konsumentpriserna i USA med 0,8 procent jämfört med månaden före, vilket gav en inflation i årstakt på 4,2 procent och en kärninflation på 3,0 procent.

Rättelse: I en tidigare version angavs felaktiga månadssiffror för inflationen i maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!