Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

IEA: Kolets ras hejdas 2021

Efterfrågan på det förorenande kolet rasar globalt i år – men det bäddar för en ökning av konsumtionen nästa år, med 2,6 procent, beräknar Internationella energiorganet (IEA) i sin nya prognos.

Trots de negativa konsekvenserna har många delar av världen svårt att sluta med kolet. Här gräver indiska kvinnor efter användbara rester vid en kolanläggning i Gauhati. Arkivbild.

Trots de negativa konsekvenserna har många delar av världen svårt att sluta med kolet. Här gräver indiska kvinnor efter användbara rester vid en kolanläggning i Gauhati. Arkivbild.

Foto: Anupam Nath/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-19 11:50

Pandemin och grön omställning gör att världens eldning med kol i år väntas falla till 7 243 miljoner ton. Det är en nedgång med 5 procent, vilket följer på en minskning även 2019.

"Före pandemin väntade vi oss en liten vändning uppåt i kolefterfrågan 2020, men sedan har vi bevittnat det största fallet i kolkonsumtion sedan andra världskriget", förklarar IEA-företrädaren Keisuke Sadamori i en kommuniké.

Rapporten "Coal 2020" täcker de kommande fem åren, och IEA förutspår fortfarande att koleldningen kommer att öka igen, innan den planar ut kring 7 400 miljoner ton årligen vid mitten av decenniet. Men Kina står för över hälften av totalen, och energiorganet lämnar brasklappen att utsikterna kan ändras när jättelandet i mars släpper sin femårsplan för 2021-25.

Kolet används i första hand för energi och värme, och är än så länge ett avgörande bränsle för att framställa stål. Men försök pågår i bland annat Sverige för att kunna göra fossilfritt stål.

Bland fossila bränslen är kolet det mest förorenande, och kräver hundratusentals människors liv varje år. I takt med fallande priser på sol- och vindkraft blir den fossila energin även rent ekonomiskt allt mindre hållbar.

Men även om kolet är på väg ut i Europa och Nordamerika vågar IEA inte förutspå bränslets död än på länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!