Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

EU:s största oljeland stänger kranen

Danmark väljer sina klimatmål framför många miljarder kronor i tänkta oljeinkomster. Den senaste licensrundan stoppas, och ett slutdatum sätts för all letning efter olja och gas. Beslutet sätter fart på debatten även i oljestormakten Norge.

Det danska oljefältet Halfdan på en bild från 2013.

Det danska oljefältet Halfdan på en bild från 2013.

Foto: Claus Bonnerup/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-04 01:05

Danmark kommer inte att leta efter mer fossila bränslen i Nordsjön. I stället ska all utvinning ha upphört senast 2050, enligt ett beslut i folketinget.

Landets klimatmål innebär minskade utsläpp med 70 procent fram till 2030 och klimatneutralitet 2050.

Danmark har sedan 1972 utvunnit olja och gas från Nordsjön. Men den åttonde anbudsrundan för nya licenser har nu stoppats. Danska staten beräknas därmed gå miste om 13 miljarder danska kronor i intäkter (motsvarande nästan 18 miljarder svenska kronor).

– Att vi fattar det här beslutet kommer att ge gensvar runt om i världen. Det är i linje med vårt beslut att vara fossilfritt 2050, säger klimatminister Dan Jørgensen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

50 plattformar

Danmark är störst inom EU vad gäller oljeutvinning.

Beslutet tas emot med glädje av miljöorganisationen Danmarks Naturfredningsforening.

– Med det klimatmål som Danmark har för 2050 så vore det helt uppåt väggarna om man fortsatte med att utvinna olja, säger chefen Lars Midtiby enligt Ritzau.

Såväl Naturfredningsforeningen som regeringens stödparti Enhedslisten hoppas att slutåret kan skruvas närmare. Men det tycker klimatministern skulle bli för dyrt.

– Om vi avslutar 2030 eller 2040 måste vi betala ersättning till de verksamheter som har investerat i anläggningar och utrustning.

– En oljeplattform kostar mellan en och tio miljarder kronor, och det finns ungefär 50 plattformar där ute, säger Dan Jørgensen.

Han lovar omställningsstöd till branschen, och att satsningar på vindkraft och koldioxidinfångning till havs delvis ska kunna överlappa oljereträtten. Danmark är redan en stormakt inom vindkraften, med bland annat den globala turbinjätten Vestas. vars aktie på Köpenhamnsbörsen nästan fördubblats i år.

"Elefanten i rummet"

Jämfört med grannlandet Norge är Danmark dock litet i oljesammanhang – Norge pumpar upp 10–15 gånger så mycket per år. Men beslutet i Köpenhamn ger oljeskeptiker i Oslo blodad tand.

Två partier i stortinget, Sosialistisk Venstreparti (SV) och Miljøpartiet De Grønne (MDG), manar till samma beslut i Norge.

– Oljebolagen är elefanten i rummet i klimatdebatten, och vi måste helt enkelt sluta leta efter ny olja, säger Lars Haltbrekken (SV) till nyhetsbyrån NTB.

– Nu vågar Danmark säga det högt, då måste vi våga göra detsamma.

Fakta: Dansk oljeutvinning

Utvinning av olja och gas i den danska delen av Nordsjön har pågått sedan 1972. Det har hittills inneburit inkomster på över 500 miljarder danska kronor (motsvarande drygt 700 miljarder svenska kronor), enligt myndigheten Energistyrelsen.

I dag finns 55 danska oljeplattformar i bruk på 21 olje- och gasfält. För att få tillstånd för utvinning krävs en licens, som hittills har delats ut i sju olika anbudsrundor. Den åttonde rundan har varit på gång, men ställs nu in.

Källa: Ritzau

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!