Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dyster jobbprognos – Sverige i Europabotten

Slovakien, Spanien, Storbritannien – och Sverige. Det är länderna med de allra svagaste sysselsättningsprognoserna enligt bemanningsföretaget Manpower.

Sveriges arbetsmarknad kommer att påverkas kraftigt under tredje kvartalet. Arkivbild.

Sveriges arbetsmarknad kommer att påverkas kraftigt under tredje kvartalet. Arkivbild.

Foto: Jens Meyer/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-09 09:10

Svenska arbetsgivare väntar sig en drastiskt minskad efterfrågan på arbetskraft under årets tredje kvartal. Sysselsättningstrenden ligger enligt undersökningen på minus 12 procent i Sverige, en minskning på årsbasis med hela 22 procent.

"Det är ett allvarligt läge vi befinner oss i och den pågående coronapandemin innebär en stor osäkerhet hos arbetsgivare. Hastigheten i nedgången är anmärkningsvärd, inte ens under finanskrisen 2008–2009 gick nedgången lika fort", säger bolagets vd Mikael Jansson i ett pressmeddelande.

Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar.

Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare i 44 länder och i Sverige har drygt 400 intervjuer genomförts.

Sveriges siffra är nu lika svag som Spaniens och Storbritanniens, länder som båda drabbats hårt av coronapandemin. Allra tyngst är det dock för Slovakien med minus 15 procent.

Mätningen utfördes under perioden 15–28 april.

"Prognoserna är såklart osäkra men kan ses som en temperaturmätare. Det står dock klart att arbetsmarknaden påverkas kraftigt. Framförallt är det de som redan står långt från arbetsmarknaden som kommer att behöva hjälp med bland annat utbildning och matchning", säger Mikael Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!