Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Börsen ser ut att öppna svagt uppåt

Det pekar svagt uppåt för Stockholmsbörsen i terminshandeln på IG Markets. Och på ledande Europabörser ser det lite spretigt ut, med både upp- och nedgångar. För guld och bitcoin är det desto mer fart uppåt.

Stockholmsbörsen ser ut att fortsätta svagt uppåt i måndagens handel. Arkivbild

Stockholmsbörsen ser ut att fortsätta svagt uppåt i måndagens handel. Arkivbild

Foto: Erik Simander/TT

Börs2023-12-04 07:38

Stockholmsbörsen avslutade förra veckan med ett lyft på 0,8 procent, vilket spädde på uppgången sedan årsskiftet till 7,6 procent.

På räntemarknaden är trenden uppåt. Oljepriset fortsätter däremot nedåt efter förra veckans luddiga besked om framtida produktionskvoter från oljekartellen Opec och dess allierade, däribland Ryssland.

Guldpriset på världsmarknaden kretsar kring historiska rekordnivåer, på 2 086 dollar per uns. Men kronans lyft i höst tar udden av den senaste tidens guldrally för svenska spekulanter. Mätt i kronor kostar guldet på världsmarknaden knappt 21 700 kronor per uns, vilket kan jämföras med det historiskt höga priset på 22 376 kronor per uns i slutet av oktober.

Bitcoin är samtidigt uppe på årshögsta, med noteringar kring 41 500 dollar per bitcoin under nattens handel. Men mycket kan förklaras av den försvagade dollarn, som tappat i värde sedan USA:s centralbank börjat signalera att det inte troligen inte behövs fler räntehöjningar för att få bukt på inflationen. Och oavsett vilket är det är långt kvar upp till de historiska topparna hösten 2021 då en bitcoin kostade nästan 68 000 dollar.

Under måndagsförmiddagen publicerar Riksbanken protokollet från senaste penningpolitiska mötet, där det blev en så kallad hökaktig räntepaus. Riksbanken valde att inte fortsätta strama åt med räntehöjningar, men flaggade för att det kan komma mer i början av nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!