Pengarna ska gå till Afrikanska utvecklingsbankens projekt "Desert to power", som ämnar att ge 250 miljoner människor i länderna i Sahelområdet tillgång till grön energi.
Det ska ske genom uppförandet av solceller i området, som geografiskt sträcker sig som ett band från Senegals kust mot Atlanten i väst hela vägen österut till Sudans kust mot Röda havet.
– Det en region där klimatfrågan är förknippad med både fattigdom och konflikt, säger Per Olsson Fridh till TT.
Brutal avskogning
Enligt Afrikanska utvecklingsbanken kommer projektet att kosta ungefär 8,3 miljarder kronor. Regeringen har beslutat att bistå med 100 miljoner i år och 70 miljoner nästa år. Därutöver kommer den statliga biståndsmyndigheten Sida att ställa ut garantier för mer pengar i framtiden.
– Det här är en region som är fullkomligt beroende av fossil energi. Olja, kol men också träd. Avskogningen är ganska brutal, för man eldar till värme i hemmet. Tillgången till solenergi kommer att minska fossilberoendet men också minska avskogningen, vilket är otroligt viktigt för att minska utbredningen av öknen, säger Olsson Fridh.
Frigör pengar
Många av länderna i området subventionerar enligt Fridh kraftigt traditionell energiproduktion – exempelvis kol- och oljekraft – och det här projektet kan frigöra de pengarna till annat.
– Det är ett väldigt konkret exempel på hur klimatbistånd kan användas både för konkret fattigdomsminskning och energiomställning i en region av världen som är djupt drabbad av fossilberoendet. Energisektorn är i de här länderna präglad av korruption och bidrar till konflikter och terror, säger Olsson Fridh.