Viaplay blöder pengar. Den ekonomiska krisen grundar sig i en uppmärksammad satsning på internationell expansion med kostsamma köp av sporträttigheter.
– Ett företag som inte kan täcka sina kostnader har inget långsiktigt värde men det är det vi nu är fokuserade på att ändra, säger Jørgen Madsen Lindeman, som tog över vd-rollen i juni.
Svagt tredje kvartal
Bolaget har flera gånger fått skjuta upp sin rapport för tredje kvartalet och missade bland annat uppsatt deadline utifrån Nasdaqs regler.
När rapporten till slut publicerades den 1 december var läsningen dyster. Omsättningen steg visserligen men den justerade rörelseförlusten uppgick till 321 miljoner kronor, betydligt mer än marknadens förväntningar och dessutom sämre än föregående år (-171 miljoner kronor).
"Viaplay kan upphöra att existera"
I anslutning till rapporten meddelade bolaget dessutom utifrån de finansiella utmaningarna att man tvingas till en rad åtgärder: bolaget ska ta in fyra miljarder kronor genom dels en riktad nyemission till storägarna, dels en företrädesemission.
Detta skulle i så fall betyda utländskt majoritetsägande i form av franska Canal+ och tjeckiska PPF som i så fall kommer att kontrollera cirka två tredjedelar av aktierna.
– Om vi inte får rekapitaliseringen på plats kan vi inte betala våra åtaganden på lång sikt och företaget skulle då som en konsekvens kunna komma att upphöra att existera, säger Jørgen Madsen Lindeman.
Den 10 januari blir en ödesdag för Viaplay – då ska nyemissioner beslutas som är avgörande för hela räddningspaketet. Det är vinna eller försvinna, enligt Madsen Lindeman.
Viaplays aktievärde har rasat med 96 procent i år.
– Till våra aktieägare vill jag först och främst säga att vi är ledsna. Vi gör allt på kort sikt för att värdet inte ska försvinna helt och hållet på grund av att bolaget skulle gå i konkurs, säger Madsen Lindeman.