Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Veckans räntebesked – så påverkas din plånbok

Blytunga räntebesked från Washington och Frankfurt väntar i veckan. Centralbankernas beslut påverkar både börsen och din bolåneränta.
–Hela räntespektrat påverkas, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank.

ECB-chefen Christine Lagarde och Fed-chefen Jerome Powell avgör i vilken takt världens centralbanker dansar. Arkivbild.

ECB-chefen Christine Lagarde och Fed-chefen Jerome Powell avgör i vilken takt världens centralbanker dansar. Arkivbild.

Foto: Jose Luis Magana AP/TT

Ekonomi2023-12-12 12:24

Såväl Federal Reserve (Fed) som Europeiska centralbanken (ECB) väntas behålla styrräntorna oförändrade vid respektive besked på onsdag och torsdag.

Enligt SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman är Fed färdiga med räntehöjningar.

– Det här blir tredje mötet i rad med oförändrad ränta, vilket cementerar att de är klara med höjningar, säger hon.

Även Danske Banks chefsekonom Michael Grahn bedömer att Fed och ECB kommer att lämna räntan oförändrad i veckan.

– Världens centralbanker brukar köra tandem och ofta resonera likadant när det gäller räntebesked, säger han.

Frågan är snarare när räntesänkningar kan presenteras. Där är bilden mer delad. Centralbankerna vill inte ge några garantier för sänkningar nästa år, medan investerare hyser viss optimism att sänkningar kan vara aktuella under andra halvan av 2024.

"Vill mota Olle i grind"

– Marknadens prissättningar talar för att att den inte riktigt tror på centralbankernas tal om "higher for longer"-räntor. De tror att sänkningarna kommer att inträffa fortare än vad som signalerats, säger Michael Grahn.

Samtidigt vill centralbankerna inte ge marknaden helt rätt i att en snabb räntenedgång är att vänta. Det är en balansgång, påpekar Grahn.

– De vill mota Olle i grind, kan man säga. Och låta räntorna vara på en fortsatt hög nivå ett tag för att marknaderna inte ska prissätta så som de gör nu.

– Fed har signalerat att marknaden ska räkna med högre räntor ytterligare ett tag, tills inflationen bedöms tillräckligt låg. Liknande signaler har kommit från ECB och Riksbanken. Men alla tre har också lagt in en brasklapp att de är beredda att höja räntan igen om inflationsnedgången inte fortsätter som de har räknat med.

Riksbanken sneglar

Om Riksbanken börjar se räntesänkningar utomlands påverkas deras syn på när sänkningar kan vara aktuella, säger Grahn.

– Beroende på hur centralbankerna uttalar sig framöver finns en risk för att boräntorna trycks upp något. Även om det viktigaste är vad Riksbanken säger vid sitt nästa möte i februari.

Feds agerande har betydelse för kronan och sätter press på Riksbanken, säger Elisabet Kopelman.

– Det faktum att Fed är färdiga med räntehöjningar öppnar för Riksbanken att stanna kvar på sin nuvarande nivå också.

Globalt driven inflation

Samspelet mellan världens centralbanker hänger ihop med att inflationen är global, förklarar Kopelman.

– Inflationsuppgången är globalt driven. Om de stora centralbankerna bedömer att inflationen är under kontroll skickar det lugnande signaler till Riksbanken, som förstås sneglar på hur andra resonerar.

– Om USA lyckas med en mjuklandning, och normaliserar inflationen utan att ekonomin går in i en recession, är det ett positivt scenario för Sverige, som är så omvärldsberoende – och även för kronan, börserna, och i slutändan också för hushållen.

Fakta: Rekordhöga styrräntor

Vid sitt senaste möte valde Federal Reserve att lämna räntan oförändrad i intervallet 5,25–5,50 – den högsta nivån på 22 år.

Det var första gången som Fed höll räntan oförändrad vid två på varandra följande möten sedan man började höja den i mars 2022. Senast centralbanken höjde räntan var i juli, då med 0,25 procentenheter.

En tredje räntepaus är att vänta inför beskedet på onsdag kväll klockan 20 svensk tid.

Europeiska centralbanken lämnade sina styrräntor oförändrade vid senaste mötet i oktober. ECB satte därmed punkt för en svit på tio räntemöten i rad med höjningar.

Den viktiga räntan på bankinsättningar i ECB ligger på rekordhöga 4 procent – den högsta nivån sedan 2000.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!