Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tidigare Meta-anställda förhandlar om uppgörelse

Meta, som bland annat äger Facebook och Instagram, har tidigare stämts av ett antal externt anställda i Kenya – som anklagar bolaget för bristande arbetsmiljö. Nu har parterna kommit överens om att förhandla om en förlikning.

Ett antal tidigare moderatorer i Kenya har stämt Meta. Arkivbild.

Ett antal tidigare moderatorer i Kenya har stämt Meta. Arkivbild.

Foto: Michael Dwyer/AP-TT

Ekonomi2023-08-23 20:21

Förra året stämdes bolaget på totalt 1,6 miljarder dollar av 184 anställda, som arbetat från Kenya med att moderera innehåll via ett externt bolag. Bland annat beskylls Meta – och det externa bolaget Sama – för bristande arbetsvillkor och för att betala för låga löner.

De 184 moderatorernas arbete har gått ut på att gå igenom material från användare i tolv afrikanska länder och ta bort sådant som anses bryta mot Facebooks regler. Enligt nyhetsbyrån AP vittnar flera moderatorer om att de i sitt jobb tvingats se "fruktansvärt" innehåll under åtta timmar per dag, utan att erbjudas tillräckligt psykologiskt stöd.

Tidigare i år sades moderatorerna upp från det kontrakterade bolag de arbetade vid. Bolaget, Sama, uppger å sin sida att moderatorerna erbjudits samtalsstöd.

År 2020 gick Facebook med på att betala 52 miljoner dollar vid en liknande rättsprocess, efter att moderatorer tvingats bevittna bland annat avrättningar, sexuella övergrepp och terrorism.

Parterna har nu 21 dagar på sig att nå en uppgörelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!