Svantesson: LĂ„gkonjunktur i tre Ă„r

Inflations- och rĂ€ntechocken slĂ„r hĂ„rt mot svensk ekonomi, konstaterar Finansdepartementet i sin vĂ„rĂ€ndringsbudget. –LĂ„gkonjunkturen inleds nu och kommer pĂ„gĂ„ 2023, 2024 och 2025, sĂ€ger finansminister Elisabeth Svantesson (M) pĂ„ en presskonferens.

Regeringens prognos för BNP, arbetslösheten och inflationen för Ă„ren 2022–2024.

Regeringens prognos för BNP, arbetslösheten och inflationen för Ă„ren 2022–2024.

Foto: Johan HallnÀs/TT

Ekonomi2023-04-17 08:03

Regeringen sÀnker sin prognos för i Är och rÀknar med ett BNP-fall pÄ 1 procent samtidigt som inflationen lyfter till i snitt 8,8 procent. Det ekonomiska lÀget Àr besvÀrligt, enligt vÄrÀndringsbudgeten.

– Inflationen Ă€r fortfarande alldeles för hög och mĂ„ste komma ned, sĂ€ger Elisabeth Svantesson.

– Det hĂ€r pressar hushĂ„ll, det pressar företag, sĂ€ger Svantesson.

"Det Àr en tuff tid"

Även de offentliga finanserna pĂ„verkas.

– MĂ„nga kommuner och regioner kĂ€mpar nu. Det Ă€r en tuff tid, sĂ€ger hon.

Svantesson rÀknar med att inflationen faller nedÄt under Äret, dÄ efterfrÄgan stramas Ät av höjda rÀntor.

– För mig Ă€r inflationsbekĂ€mpning prio ett just nu, sĂ€ger hon.

Men hon varnar för att prognoserna Àr osÀkra.

– Det gĂ€ller att ha is i magen och följa lĂ€get noga, sĂ€ger hon om förra veckans överraskande stora nedgĂ„ng i inflationen.

– Det finns stora, stora osĂ€kerheter i den hĂ€r prognosen. Inflationen har ju underskattats gĂ„ng efter gĂ„ng, tillĂ€gger hon.

Ukrainakriget, energipriser, bostadsmarknaden och kommersiella fastighetsbolag som ska lÀgga om stora lÄn Àr nÄgra osÀkerhetsfaktorer hon lyfter fram som orosmoln.

Reallönerna sjunker

Den höga inflationen leder till att reallönerna sjunker och att vÀrdet pÄ sparande minskar, konstaterar Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

NĂ€r Svantesson tittar framĂ„t lyfter hon fram att det kommer stimulanser, bland annat genom att "Ă„terupprĂ€tta arbetslinjen" – i linje med vad man gjort upp med i Tidöavtalet.

– Vi behöver öka tillvĂ€xten per person i Sverige. Vi behöver öka produktiviteten.

– Vi ska sĂ€nka skatten pĂ„ arbete. Exakt nĂ€r vi gör det ska vi Ă„terkomma till, tillĂ€gger hon.

Svantesson lyfter Ă€ven fram ett stort behov av att förenkla regelverk och förbĂ€ttra företagsklimatet i Sverige samt att effektivisera statlig verksamhet – bland annat genom att minska antalet myndigheter.

KrÄngliga och utdragna miljötillstÄndsprövningar Àr ocksÄ ett problem hon vill ÄtgÀrda.

– VĂ€ldigt mĂ„nga fĂ„r vĂ€nta vĂ€ldigt lĂ€nge innan de fĂ„r göra investeringar, sĂ€ger hon.

Fakta: Budgetprognosen i korthet

Svensk BNP bedöms sjunka med 1,0 procent i Är, för att sedan ÄterhÀmta sig med 1,2 procent nÀsta Är, enligt regeringens vÄrÀndringsbudget.

Regeringen spÄr att inflationen blir i snitt 8,8 procent i Är, ungefÀr som tidigare bedömning. NÀsta Är faller den till 3,6 procent, enligt budgeten.

Arbetslösheten stiger frÄn 7,5 procent i fjol till 7,9 procent i Är och fortsÀtter sedan upp till 8,3 procent, enligt det mÄtt som Statistiska centralbyrÄn (SCB) anvÀnder.

I den förra prognosen, frÄn strax före jul, spÄdde regeringen ett BNP-fall i Är pÄ 0,7 procent för att sedan vÀxa med 1,0 procent nÀsta Är. Inflationen, enligt KPI, bedömdes dÄ landa pÄ i snitt 8,9 procent i Är för att falla kraftigt till 2,6 procent nÀsta Är.

Arbetslösheten bedömdes i julas stiga frÄn 7,5 procent 2022 till 7,8 procent i Är.

Finansdepartementet gör bedömningen att det blir underskott i statsfinanserna bÄde i Är och nÀsta Är, minus 0,4 respektive minus 0,6 procent av BNP. Trots det ligger statsskulden stabilt kvar pÄ lÄga nivÄer.

I prognosen gör finansdepartementet bedömningen att styrrÀntan höjs till i snitt 3,29 procent i Är och fortsÀtter upp till i genomsnitt 3,43 procent nÀsta Är. I dagslÀget ligger Riksbankens rÀnta pÄ 3,0 procent. Bedömningarna frÄn ekonomkÄren Àr till att börja med en höjning nÀsta vecka till 3,50 procent.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!