Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Största räntesänkningen på tio år väntas

Allt pekar mot att Riksbanken slår till med en dubbelsänkning av styrräntan på torsdag. Det skulle bli den största räntesänkning på över tio år. Tusenlappar i lägre kostnader väntar sannolikt många hushåll.

Riksbankschef Erik Thedéen och hans direktion väntas sänka räntan många gånger i närtid efter vad som antas bli en dubbelsänkning i veckan. Arkivbild.

Riksbankschef Erik Thedéen och hans direktion väntas sänka räntan många gånger i närtid efter vad som antas bli en dubbelsänkning i veckan. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2024-11-03 11:35

Storbankernas experter är eniga. Det blir en dubbelsänkning av Riksbanken i veckan – för första gången sedan 2014.

Veckorna inför beskedet har ekonomer på Handelsbanken, DNB och Danske Bank också målat upp detta som huvudscenariot – sedan kollegorna på Swedbank, SEB och Nordea redan antagit att det blir så en tid.

Räntebesked från Falun

Kronans försvagning – särskilt mot dollarn – inför mötet bör inte påverka utrymmet för sänkningar, enligt Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea. Dubbelsänkningen, på 0,50 procentenheter till 2,75 procent, är redan inprisad i kronkursen och den låga inflationen gör dessutom problemet med en svag växelkurs mindre, resonerar han.

I prissättningen på räntemarknaden ligger sannolikheten för en dubbelsänkning följt av ännu en sänkning av styrräntan i december – ned till 2,50 procent – på 100 procent.

Även Riksbanken har sedan september flaggat för att det kan bli en dubbelsänkning på novembermötet. Fast riksbankschefen Erik Thedéen har i flera uttalanden inför beskedet i veckan också varnat för att ta en dubbelsänkning för given.

Räntebeskedet – som kommer att levereras från Falun i stället för från Riksbankens kontor på Brunkebergs torg i centrala Stockholm – kommer efter att KPIF-inflationen sedan i somras fallit allt längre ned under inflationsmålet.

Svensk BNP minskade också både under andra och tredje kvartalet, vilket definitionsmässigt är så kallad teknisk recession – även om ordet recession normalt används för att beskriva en betydligt mer dramatisk ekonomisk situation än det som svenska hushåll och företag just nu upplever.

Räntan kan vara onödigt hög

Andra indikatorer inför beskedet – som Riksbankens senaste företagsundersökning och Konjunkturinstitutets barometer – antyder också att styrräntan just nu kan vara onödigt hög.

Riksbanken väntas enligt marknadens aktörer någon gång till sommaren 2025 ha sänkt styrräntan till 1,75 procent. Det skulle innebära räntesänkningar på 1,50 procentenheter på lite drygt ett halvår.

Normalt följer rörliga boräntor – den vanligaste bindningstiden för bolån – med nedåt när styrräntan sänks.

Skulle boräntan på ett lån på tre miljoner kronor falla med 1,50 procentenheter skulle det minska räntekostnaden med 45 000 kronor per år eller 3 750 kronor per månad om man bortser från ränteavdragets effekter.

Fakta: Inflationen under Riksbankens mål

Den så kallade KPIF-inflationen – där boränteeffekter rensats bort – sjönk till 1,1 procent i september, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det kan jämföras Riksbankens mål på 2 procent och inflationstoppen på över 10 procent när inflationschocken kulminerade för knappt två år sedan.

Men inflationens fall kan till stor del förklaras av lägre energipriser. Rensat för energipriser låg KPIF-inflationen på 2,0 procent i september, den lägsta nivån sedan december 2021.

Tittar man på inflationsmåttet KPI, där även boränteeffekter är inräknade, räknar Riksbanken själv med att detta i mitten av 2025 hamnar nära 0. De antar sedan att KPI-inflationen gradvis återhämtar sig, upp till 2 procent någon gång 2026.

Den stabilisering av inflationen kring 2 procent som Riksbanken tror på bygger bland annat på hur företagens prisplaner och inflationsförväntningarna i ekonomin ser ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!