Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spurt för att lösa tillägg för pensionärer

En eventuell uppgörelse om en höjning av pensionerna för dem med lägst inkomster kan dröja ännu några dagar. Regeringens garantitillägg från vårändringsbudgeten hänger löst men kompromissförsök görs i riksdagens pensionsgrupp.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger att en uppgörelse om höjda pensioner måste blir klar de närmsta dagarna. Arkivbild.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger att en uppgörelse om höjda pensioner måste blir klar de närmsta dagarna. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi2022-05-31 09:22

– Vi fortsätter förhandla, vi måste bli klara på torsdag om vi ska kunna landa i en gemensam lösning, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) om samtalen i riksdagens pensionsgrupp.

– För oss är det avgörande att nivåhöjningen leder till att vi kommer upp i 10 000 kronor och att det gäller från augusti, säger Shekarabi om att den lägsta pensionen bör höjas med en dryg tusenlapp.

Mer till alla

Mot regeringens, Vänsterpartiets och Miljöpartiets förslag om ett garantitillägg för pensionärer som har upp till cirka 14 000 kronor i månadsinkomst står oppositionens förslag från Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Det ska ge mer till alla pensionärer, även de med höga pensioner.

Centerpartiet har lagt fram kompromissförslag och ser sig som ett slags medlare, eller deal-maker.

– Vi är oerhört nära varandra i sak nu, både när det gäller att stärka pensionerna för dem som har det sämst ställt och för dem som arbetat länge, hävdar Martin Ådahl, C:s ekonomisk-politiske talesperson.

Nu handlar det, enligt Ådahl, om att ta ansvar och göra upp.

Moderaternas företrädare i pensionsgruppen, Maria Malmer Stenergard, säger att det finns samstämmighet om att höja pensionerna.

– inte minst för dem med stötande låga pensioner. Men vi har olika förslag om hur man bäst gör det, säger Malmer Stenergard.

En M-invändning mot regeringens förslag är att det minskar skillnaden i vad en person som har arbetat länge och en som inte har gjort det får i pension. Signalen är att det inte lönar sig att arbeta, enligt M.

Ont om tid

– Vi försöker vara konstruktiva men jag önskar att förhandlingarna inte hade behövt ske fem i tolv, säger Stenergard.

Ett nytt möte i gruppen, där förutom S och M även Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ingår, planeras till onsdagen.

Hur det slutar kan avgöra om det blir pengar till pensionärer i augusti eller senare under hösten och nästa år.

Regeringens förslag fanns med i vårändringsbudgeten och är ursprungligen Vänsterpartiets förslag, ett förslag som V krävde skulle läggas fram för att V skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Det ska ge pensionärer med de lägsta inkomsterna upp till en tusenlapp mer i månaden, skattefritt. Det ska kosta över 9 miljarder nästa år.

Kostar mer

Förslaget från M, KD, SD och L kostar ytterligare några miljarder mer för statskassan räknat på helår. Det består av, bland annat, höjd garantipension, höjt bostadstillägg och sänkt skatt för pensionärer. Där ska en del börja falla ut i oktober.

Centerpartiet har krävt att frågan måste lösas i pensionsgruppen. I gruppen sitter dock vare sig, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet vilket försvårar en lösning.

Tiden för en lösning är dock mycket knapp eftersom förslagen är en del i behandlingen av vårändringsbudgeten. Finansutskottet ska slutbehandla den i nästa vecka, den 9 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!