Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Shell tror oljepriset fortsätter uppåt

Det är mer sannolikt att oljepriset fortsätter stiga än att det faller tillbaka. Det tror i alla fall Ben van Beurden, koncernchef för Shell – en av de största energikoncernerna i världen.

Shell-chefen Ben van Beurden tror oljepriset fortsätter uppåt. Arkivbild

Shell-chefen Ben van Beurden tror oljepriset fortsätter uppåt. Arkivbild

Foto: Sergei Karpukhin AP/TT

Ekonomi2022-07-28 13:11

– Efterfrågan har inte fullt ut återhämtat sig ännu och utbudet är definitivt begränsat, säger han.

Uttalandet görs samtidigt som Shell redovisat ett rekordresultat för andra kvartalet i rad, tack vare just höga olje- och gaspriser på världsmarknaden – ett resultat av en stökig energimarknad i skuggan av Ukrainakriget och de västliga sanktionerna mot Ryssland.

– Energimarknaden är tajt. Utbudet kommer att vara begränsat och priserna turbulenta inte bara under resten av året utan en bra bit in i nästa år också.

Det rekordhöga resultatet gör att Shell planerar en ny jätteutdelning i form av återköp av aktier för 6 miljarder dollar under tredje kvartalet, vilket hamnar ovanpå återköp för 8,5 miljarder dollar tidigare i år.

Beskedet om återköp ligger i linje med en trend i sektorn. Liknande utdelningar har även presenterats av norska Equinor, franska Total Energies och spanska Repsol i kvartalsrapporter med kraftiga vinstlyft.

Shells justerade nettovinst lyfte till 11,5 miljarder dollar i andra kvartalet, upp från 9,1 miljarder under årets första kvartal. Vinstlyftet var oväntat stort. Analytiker hade i snitt räknat med 11,2 miljarder dollar.

Shell-aktien lyfter med 3,2 procent efter rapporten.

Fakta: Kraftiga lyft för gas- och oljepriser

Världsmarknadspriset på råolja lyfte markant efter Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari i år. Ett terminskontrakt för leverans av brentolja har sedan dess kretsat en bra bit över 100 dollar per fat, med en topp nära 121 dollar per fat i början av juni.

I torsdagens handel stiger oljepriset med 1 procent till nästan 108 dollar per fat.

Priset på naturgas har lyft ännu mer, sedan Ryssland strypt leveranserna till EU. I torsdagens handel på råvarubörsen i Amsterdam ligger det på 205 euro per megawattimme efter en historisk topp tidigare i veckan på 228 euro – vilket kan jämföras med ett snittpris på omkring 15 euro per megawattimme under åren 2016-2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!