Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Shekarabi: Lägg undan prestigen

–Vi vill ha kvar pensionsgruppen, men inte till priset av att pensionerna inte höjs, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).Pensioner har blivit en valfråga, där två förslag ställs mot varandra.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vill ha ett brett samarbete om pensionerna, men inte till vilket pris som helst. Arkivbild.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vill ha ett brett samarbete om pensionerna, men inte till vilket pris som helst. Arkivbild.

Foto: Lars Schröder/TT

Ekonomi2022-05-10 19:18

Ända sedan pensionsöverenskommelsen 1994 har pensionerna hanterats av den så kallade pensionsgruppen, som består av Socialdemokraterna, Centern, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Utanför gruppen står Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Tanken bakom denna ordning är att pensioner är långsiktiga och därför inte ska bli föremål för flyktiga löften och snabba infall. "För att kunna ändra något i pensionssystemet utan att bryta överenskommelsen krävs att samtliga fem partier står bakom förändringen", står det i regeringens beskrivning av pensionsgruppens arbete.

Men nu har plötsligt pensionerna blivit superheta. Två olika pensionsförslag står emot varandra, ett från regeringen och Vänsterpartiet, och ett från oppositionspartierna M, SD, KD och L. Regeringsförslaget siktar enbart på de fattigaste, medan oppositionens förslag är lite bredare.

Pengar från statskassan

Under flera år har en översyn av pensionssystemet och pensionsavgifterna efterfrågats. Men hittills har inget skett. I stället förs nu pengar från statskassan över till de sämst ställda pensionärerna, trots att systemet inte var tänkt att fungera så.

Frågan är hur det står till med pensionsgruppen och enigheten när de olika förslagen om höjda pensioner kommer från partierna som ingår i gruppen.

– Vi vill höja pensionsavgiften, det är ingen hemlighet. Men vi har inte fått de andra partierna med oss. Därför har vi valt andra vägar nu, säger Ardalan Shekarabi som är ordförande i pensionsgruppen.

Tvärpolitiskt samarbete

Han förklarar att S fokus nu är här och nu. Människor med låga pensioner måste få en höjning, särskilt nu när priserna på allt rusar.

TT: Är du beredd att lägga ned pensionsgruppen?

– Vi ser behov av långsiktigt samarbete tvärpolitiskt, som faktiskt levererar. Men hittills har pensionsgruppen inte enats. Vi vill ha pensionsgruppen kvar, men inte till priset av att pensionerna inte höjs.

Han vädjar till de andra partierna som ingår i gruppen om samarbete framöver. Han vill se över pensionssystemet och avgifterna som betalas in, och att olika tillägg arbetas in i själva systemet.

– Lägg undan prestigen, säger Ardalan Shekarabi.

TT har sökt Moderaterna för en kommentar.

Fakta: Två förslag

Nu finns två olika förslag om hur pensionerna ska höjas för de sämst ställda pensionärerna.

Förslaget om höjda pensioner från S och V:

Ett nytt garantitillägg införs. Det ska ge upp till 1 000 kronor till cirka en miljon pensionärer. I snitt blir höjningen 750 kronor netto. Tillägget görs rent tekniskt via bostadstillägget, men för det nya tillägget behövs ingen ansökan. Höjningen ska komma i augusti.

Oppositionen, M, SD, KD och L, lade i söndags fram ett gemensamt förslag. Det går ut på att de sämst ställda pensionärerna får höjd garantipension med 600 kronor, och att bostadstillägget också höjs. Dessutom kommer skattesänkningar på cirka 200 kronor för alla pensionärer från nästa år. Pensionerna ska också förstärkas genom en så kallad gas, det vill säga att överskott inom systemet ska ge högre pensioner då tillgångarna i pensionssystemet är 10 procent högre än skulderna. Höjningen av garantipensionen och bostadstillägget ska göras i höst, resten från nästa år.

Båda förslagen innebär att pengar förs från statskassan till pensionärerna, för S och V:s förslag runt 10 miljarder kronor och för förslaget från M, KD, SD och L cirka 14 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!