Den som kliver in i en second hand-butik kan lätt känna vanmakt. Hur sjutton ska man kunna hitta något vettigt i allt myller? Det blir mest en slags sakletarpromenad, där turen och kanske humöret avgör om det blir några fynd.
Men Elsa Billgren har bra knep. Hon är proffs på att handla begagnat, både privat och professionellt. Förutom att hon gärna köper sina egna kläder, prylar och presenter i vintage- eller second hand-butiker så letar hon gamla fina brudklänningar som hon hyr ut i sitt företag.
– Jag brukar fråga direkt när jag kommer in i butiken. "Har ni..." eller "vad är det bästa ni har?" eller "vad vill ni visa upp?". Det är som sökord på internet.
"Glömt hur vi ska göra"
Hon tycker att ordningen i moderna butiker gör att vi tappar något av vår förmåga att hitta vår egen stil och välja ut det vi behöver.
– Trender, färger och snitt är desamma. Vi behöver inte tänka själva. Vi har glömt hur vi ska göra för att hitta det vi verkligen gillar.
Hon tycker även om att köpa presenter begagnat.
– En fin gammal tekopp och en påse te, det kan bli en fin och personlig present om man kombinerar ihop olika saker.
En trave gamla rejäla manglade kökshanddukar är också en lyxig present att ge bort, liksom tunna och skira kristallglas, tycker hon.
– Gamla brickor är en jättebra present.
Hon tycker att man ska gå loss på second hand då man handlar julklappar.
– Titta här, en riktigt fin ulltröja. Det är perfekt som julklapp till en kille, eller till en pappa, säger hon och håller upp en stor grovstickad ylletröja.
Fast en och annan kan känna sig tveksam till ylleplagg från andrahandsaffärer. De kan vara fulla av mal eller pälsängrar, och det vill man inte få in i garderoben.
– Man kan frysa plaggen, då försvinner skadedjuren. Plagg av bomull kan man hänga in i torkskåpet.
Tvättar försiktigt
Elsa Billgren tycker inte att man ska vara så flitig med tvättandet av plaggen, trots att de är begagnade. Riktigt fina vintageplagg är hon särskilt försiktig med.
– Ylleplagg vädrar jag. I finare klänningar syr jag in ärmlappar i. Klipp till en lapp som ser ut som en pacman, en rundel med en liten tårtbit utklippt. Den urklippta delen ska vara framåt.
Men en och annan kan lätt känna sig lite tveksam. Andras gamla avlagda kläder, är det verkligen något att ha? Många kan till och med tycka att det är lite äckligt. Fast det tycker Elsa Billgren att man ska försöka ta sig förbi.
– Är det mindre äckligt med kläder som är sydda i stora fabriker med dåliga villkor långt bort? Det här är ofta handsytt, "haute couture". Det är en grym känsla.
Hon tycker att man ska undersöka plagget noga för att se att det är helt, och läsa på lapparna vad det är för material, om lappar finns. Hon tipsar om att kolla noga under ärmarna på plagget. Svett och värme påverkar, och tyger kan lätt skadas eller spricka just under ärmarna.
– Det är skillnad på om ett plagg är trasigt i en söm, eller om själva tyget har gått sönder.
Börja med väskor
Har sömmen spruckit går den att laga. Värre kan det vara med själva tyget.
Storlekar är förstås också knepigt. Det gäller att prova. För den som är nybörjare på second hand-köp kan det vara bra att börja med sådant som inte kräver perfekt passform. Som exempelvis väskor, skärp eller smycken, tipsar Elsa Billgren.
– Det är oftast i skinn eller i fina naturmaterial.
Hon tycker att man ska leta efter sådant som är välsytt, och gjort i fina material. Men det finns förstås också sådant hon aldrig skulle köpa.
– Som utsvängda polyesterbyxor i svängiga färger. Men det är det andra som gillar, säger Elsa Billgren.