Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Riksbankstopp varnar för stigande matpriser

Stigande livsmedelspriser liksom en svag svensk krona. Det är två orosmoment enligt Riksbankstoppen Per Jansson. I värsta fall kan framtida räntesänkningar äventyras, varnar han.

Julbord med sill, lax och ägghalvor. Arkivbild.

Julbord med sill, lax och ägghalvor. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2024-11-13 10:36

Farhågorna lyfts i samband med att Riksbanken redovisar sitt protokoll från det senaste penningpolitiska mötet. Då beslutades att sänka styrräntan med 0,5 procentenheter, den största sänkningen på tio år, vilket nu innebär en styrränta på 2,75 procent.

Per Jansson påpekar att han, liksom övriga i Riksbanksledningen, ställer sig bakom sänkningen samt planen att fortsätta sänka vid nästa penningpolitiska möte i december och under första halvåret 2025 förutsatt att inflations- och konjunkturutsikterna är oförändrade.

Oroande utveckling

Ett hot mot fortsatta räntesänkningar är livsmedelspriserna där han lyfter prisökningen i september som oroande.

"Efter den mycket tuffa period som hushållen nu har tvingats gå igenom är naturligtvis nya stora prisuppgångar på särskilt varor som man är helt beroende av inte alls välkomna. Det skulle förstås finnas en mycket liten förståelse och acceptans hos svenska folket för ett sådant prissättningsbeteende", säger han.

Per Jansson varnar att framtida räntesänkningar kan komma att påverkas eller i stället förvandlas till höjningar.

"I ett dåligt scenario kan sådana förändringar innebära att framtida räntesänkningar försenas eller, i värsta fall, att räntan under en period måste höjas igen", säger han.

Har försvagats

Den svenska kronan har samtidigt försvagats mot euron de senaste veckorna och en euro kostar nu omkring 11,60 kronor. Ännu värre är läget mot dollarn som Per Jansson konstaterar har förstärkts omkring 7 procent sedan det senaste penningpolitiska mötet.

"Om trenden med en svagare krona fortsätter kommer det ändå förr eller senare att bli en faktor som tydligt påverkar inflationen och därmed vår penningpolitik", varnar Per Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!