Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Reallönen vänder – efter två år på minus

De så kallade reallönerna – det vill säga löneökningen efter justering för inflationen – slutade falla i september, enligt Medlingsinstitutets beräkningar. Åtminstone om man blundar för bolånesmällen.

Vändpunkt för reallönen, enligt Medlingsinstitutet. Arkivbild

Vändpunkt för reallönen, enligt Medlingsinstitutet. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2023-11-30 08:44

Det är ett trendbrott efter det att inflationschocken under två år tid tryckt upp inflationen betydligt högre än vad lönerna i Sverige har höjts.

"För första gången på två år minskar inte längre reallönerna i Sverige", konstaterar institutet i ett pressmeddelande.

Enligt Medlingsinstitutet tyder de första beräkningarna på att den nominella löneökningen i september blev 4,1 procent. När de beräknar reallönen jämför de denna löneökning med KPIF-inflationen, som i september låg på 4,0 procent.

Men räknar man in räntechocken för hushåll med bolån är det en bit kvar till vändpunkten. Inflationen inklusive ränteeffekterna, den så kallade KPI-inflationen, låg i september på 6,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

"Efter två år med negativ utveckling minskar inte längre reallönerna i Sverige. Åtminstone om man med reallön avser mängden varor och tjänster som lönen räcker till. Lägger man till bolån i beräkningen är det dock fortfarande så att räntehöjningarna minskat köpkraften för många löntagare", skriver Petter Hällberg, makroekonom på Medlingsinstitutet, i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!