Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Räkna med fortsatt börsras efter Fed-beskedet

Stockholmsbörsen rasade två procent i fredags, nedtyngd av den amerikanska Fed-chefens tal. Och en fortsatt nedgång är att vänta, enligt Danske Banks seniorekonom Maria Landeborn.
–Uppenbarligen räds inte Fed en recession om det är vad som krävs, säger hon.

Vad Fed gör påverkar hela den globala konjunkturen och kan skapa turbulens även på Stockholmsbörsen, enligt seniorekonomen Maria Landeborn. Arkivbild.

Vad Fed gör påverkar hela den globala konjunkturen och kan skapa turbulens även på Stockholmsbörsen, enligt seniorekonomen Maria Landeborn. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Ekonomi2022-08-28 14:25

New York-börsen föll brant i fredags efter Fed-chefen Jerome Powells besked att den aggressiva räntepolitiken kommer att fortsätta.

Talet hölls klockan 16 svensk tid och även Stockholmsbörsen följde med i fallet, innan marknaden stängde vid 17.30.

Enligt Maria Landeborn, seniorekonom på Danske Bank, lär nedgången fortsätta vid börsöppning på måndag.

– Raset fortsatte efter stängning, och det är rimligt att vänta sig ett surt sentiment i början av nästa vecka, säger hon.

Kommer drabba hushåll

I sitt tal framhöll Fed-chefen att centralbanken troligen kommer att tvingas till flera stora räntehöjningar under de kommande månaderna och att de är starkt fokuserade på att bekämpa den högsta inflationen i landet på fyra decennier.

Powell medgav att det kommer att drabba många hushåll och företag eftersom det bromsar landets ekonomi och eventuellt leder till färre jobb.

En anledning till att Fed har fortsatt att strama åt räntan är att arbetsmarknaden under senare tid har varit stark i USA, vilket driver på inflationen.

– Företagen skriker efter jobb, arbetslösheten är lika låg som före pandemin, och lönerna ökar med 5-6 procent, säger Maria Landeborn.

Nästa vecka väntas även statistik över arbetslösheten i USA, där analytikernas samlade bedömning är att den kommer att stiga något.

Men om arbetslösheten i stället sjunker – och lönerna fortsätter att öka – så talar det för att den amerikanska centralbanken kommer att fortsätta trycka på bromsen, enligt Landeborn.

– Det kommer att kännas för företag och hushåll. Uppenbarligen räds inte Fed en recession om det är vad som krävs för att undvika en inflationsspiral, säger hon.

Prognoserna höga

Fed har under året gjort flera kraftiga räntehöjningar. I juli höjdes styrräntan med 75 punkter för att bekämpa den stegrande inflationen, som i juli befann sig på 8,5 procent – långt över det uttalade målet om 2 procent.

I slutet av september presenterar Fed sitt nästa räntebesked, där analytikernas prognoser har växlat mellan en höjning på 50 och 75 punkter.

– Allt beror på förväntningar i marknaden och det kan skifta från dag till dag. Tror man på 50 och det blir 75, då blir det negativt. Men om höjningen blir mindre än marknaden räknar med kan det ge börslyft, säger Landeborn.

Svenska Riksbanken lämnar sitt räntebesked i mitten av september. Även där är många prognoser på 50 eller 75 punkter.

Påverkar global konjunktur

Landeborn tror att de båda centralbankerna kommer att landa i en 75-punktshöjning.

– De vill hellre strama åt nu så att inflationsförväntningarna hålls i schack. Ju längre man väntar desto mer kommer förväntningar och löner stiga, och då ökar risken för en inflationsspiral.

Hon tillägger att inflationen tenderar att bli vad folk tror att den kommer att bli – något Fed-chefen också nämnde i sitt tal. Därför är det av yttersta vikt för centralbanken att skapa förtroende för att den faktiskt kommer att sjunka.

– Vad Fed gör påverkar hela den globala konjunkturen och kan skapa turbulens även på Stockholmsbörsen, säger hon.

Fakta: Den svenska inflationen

Både amerikanska centralbanken och Riksbanken väntas höja räntorna den kommande tiden. Anledningen är de senaste månadernas höga inflation. Så här har inflationen sett ut i Sverige det senaste året per månad, i årstakt:

Juni 2021: 1,6 procent

Juli 2021: 1,7 procent

Augusti 2021: 2,4 procent

September 2021: 2,8 procent

Oktober 2021: 3,1 procent

November 2021: 3,6 procent

December 2021: 4,1 procent

Januari 2022: 3,9 procent

Februari 2022: 4,5 procent

Mars 2022: 6,1 procent

April 2022: 6,4 procent

Maj 2022: 7,2 procent

Juni 2022: 8,5 procent

Juli: 2022: 8,0 procent

Enligt måttet KPIF mäts inflationens årstakt med fast ränta.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!