Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Paus efter tolv räntehöjningar i Nya Zeeland

Nya Zeelands centralbank har beslutat att lämna sin styrränta oförändrad på 5,50 procent. Beskedet var väntat på marknaden och banken sätter därmed punkt för en serie på tolv räntehöjningar i rad de gångna två åren.

Centralbanken på Nya Zeeland, först ut i väst med att strama åt i inflationschocken hösten 2021, har tagit paus i räntehöjningarna. Arkivbild

Centralbanken på Nya Zeeland, först ut i väst med att strama åt i inflationschocken hösten 2021, har tagit paus i räntehöjningarna. Arkivbild

Foto: Nick Perry AP/TT

Ekonomi2023-07-12 07:37

Nya Zeeland var först ut i västvärlden att börja höja räntorna när inflationen tog fart i kölvattnet på pandemieffekterna hösten 2021. Enligt bankens direktion kommer styrräntan nu behöva ligga kvar på en ekonomiskt åtstramande nivå under en tid – troligen till tredje kvartalet 2024 – för att inflationen ska stabilisera sig på målnivån på 1-3 procent.

En del bedömare tror att Nya Zeelands centralbank i själva verket bara har tagit paus och behöver göra ytterligare en räntehöjning innan man faktiskt kan sätta punkt för räntehöjningarna.

Inflationen i Nya Zeeland sjönk till 6,7 procent under årets första kvartal och färsk statistik för andra kvartalet väntas nästa vecka. Snittprognosen bland analytiker pekar på att inflationen har fortsatt ned under 6 procent.

Den nyzeeländska ekonomin har under andra kvartalet tagit sig ur en mild recession, med krympande BNP två kvartal i rad. Ledande ekonomer på landets storbanker räknar med att det kan bli en recession till som inleds senare i år.

Nya Zeelands egna dollar har precis som den svenska kronan tagit stryk på valutamarknaden i den globala inflations- och räntechocken. Kursen har fallit med 14 procent mot USA-dollarn på två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!