Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Locket på från regeringen i SAS-krisen

Det skuldtyngda flygbolaget SAS – med svenska och danska staten som huvudägare – är i kris igen. Enligt uppgifter till tidningen Dagens Industri finns det ett privat konsortium som kan tänka sig ta över. Regeringen har lagt locket på i den känsliga frågan.

Regeringen är inte klara med sin analys av SAS krisplan SAS Forward och vill inte uttala sig om möjligheten för statligt kapitaltillskott. Arkivbild

Regeringen är inte klara med sin analys av SAS krisplan SAS Forward och vill inte uttala sig om möjligheten för statligt kapitaltillskott. Arkivbild

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2022-06-02 10:21

Ansvarigt statsråd för bolag med statligt ägande är näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

TT: Hur ser regeringen principiellt på att skjuta till mer kapital i SAS? Är det något ni överväger?

– Det här är ett börsnoterat företag, så här väljer jag att passa. Vi genomför en analys av SAS program som heter Forward, men vi väljer att avstå från att kommentera det innan vi är färdiga med vår analys, säger Thorwaldsson.

"Inga kommentarer"

Han vill inte heller kommentera uppgifterna i Dagens Industri om att det finns ett privat konsortium som är intresserade av att ta över ett omstrukturerat SAS, något som även SAS-chefen Anko van der Werff antydde när han tidigare i veckan redovisade ännu en miljardförlust och hur han vill lösa krisen.

TT: Kan du tänka dig en framtid med SAS utan svenska staten som ägare?

– Du får inga kommentarer där också. Vi analyserar SAS Forward och kommer naturligtvis ge besked när vi är färdiga med det.

80 öre per aktie

Enligt krisplanen SAS Forward ska omkring 20 miljarder i olika typer av lån och leasingavtal omvandlas till aktiekapital. Därtill planeras besparingsåtgärder, däribland omförhandlade kollektivavtal, som ska dra ned årskostnaderna med 7,5 miljarder till 2026.

När detta är på plats behövs dessutom minst 9,5 miljarder kronor i kapitaltillskott för att satsa framåt, enligt van der Werff.

SAS-aktien har tagit rejält med stryk i veckan, men återhämtar sig något i torsdagens handel på Stockholmsbörsen, upp med 1,8 procent. Sedan årsskiftet ligger den på kursen 80 öre per aktie på minus 37 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!