Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kanada återlämnar turbiner till Nord Stream 1

Kanada gör ett undantag från sanktionerna mot Ryssland och skickar tillbaka renoverade turbiner till gasledningen Nord Stream 1 till Tyskland för vidaretransport till ryska Gazprom. Ukraina kritiserar beslutet.

En gasmottagningsstation för Nord Stream 1 i Lubmin i Tyskland. Ryssland har minskat leveranserna i gasledningen i Östersjön med 60 procent. Arkivbild

En gasmottagningsstation för Nord Stream 1 i Lubmin i Tyskland. Ryssland har minskat leveranserna i gasledningen i Östersjön med 60 procent. Arkivbild

Foto: Stefan Sauer/AP/TT

Ekonomi2022-07-10 14:36

Regeringen i Ottawa beslutade på lördagen att skicka tillbaka de tyska turbiner som är nödvändiga för att upprätthålla flödet i gasledningen Nord Stream 1. Turbinerna genomgår för tillfället underhåll i Kanada av tyska Siemens.

"Kanada kommer att bevilja ett tidsbegränsat och återkalleligt tillstånd för Siemens Kanada att tillåta återsändandet av de renoverade Nord Stream 1-turbinerna till Tyskland, för att stödja Europas möjlighet att få tillgång till driftsäker och prisvärd energi medan de fortsätter sin utfasning av rysk olja och gas", säger den kanadensiska miljöministern Jonathan Wilkinson i ett uttalande.

Strypta gasleveranser

Den ryska energikoncernen Gazprom har sedan mitten av juni reducerat gasleveranserna via Nord Stream 1 med 60 procent. Från ryskt håll har man hävdat att det beror på "tekniska problem", något som Tyskland avfärdat som ett politiskt utspel för att skapa osäkerhet och pressa upp energipriserna.

Tysklands näringsminister Robert Habeck har varnat för att de strypta leveranserna av naturgas från Ryssland kan få långtgående konsekvenser, både för landets näringsliv och uppvärmningen av tyska bostäder i vinter, och har liknat det med en Lehman-effekt i energisystemet. Ett av de bolag som drabbats hårt av de minskade gasleveranserna är energijätten Uniper, som i fredags begärde stöd av den tyska staten.

Vädjar till Kanada

Ukraina har vädjat till Kanada att inte returnera turbinerna till Tyskland, för vidaretransport till Gazprom, för att upprätthålla den internationella pressen mot Ryssland. Men Tyskland säger att återlämnandet av turbinerna skulle beröva Moskva möjligheten att skylla på underhållsfrågor som en ursäkt för att fortsätta strypa gasleveranserna via Nord Stream 1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!