Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inflationsförväntningar pressas nedåt

Goda nyheter för Riksbanken. Inflationsförväntningarna på marknaden sjunker, visar en enkät gjord av Kantar Prospera. Kronkursen ser också något starkare ut framöver efter riksbankschefens Erik Thedéens fokus på problemen med den svaga kronan.

Riksbankschef Erik Thedéen och hans direktion kan glädjas åt sjunkande inflationsförväntningar efter räntebeskedet i början av februari. Arkivbild.

Riksbankschef Erik Thedéen och hans direktion kan glädjas åt sjunkande inflationsförväntningar efter räntebeskedet i början av februari. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi2023-02-21 08:09

På ett års sikt räknar marknadens aktörer med en inflation på 5,2 procent och en så kallade KPIF-inflation på 4 procent. I motsvarande mätning i januari låg förväntningarna på 5,4 respektive 5,2 procent.

Även på två och fem års sikt sjunker inflationsförväntningarna. När det gäller KPIF-inflationen räknar marknadens aktörer nu med 2,3 procent på två års sikt och 2,1 procent på fem års sikt. Det kan jämföras med 2,5 respektive 2,3 procent i januari.

Räknar med räntehöjningar

Mätningen av inflationsförväntningarna gjordes av Kantar Prospera, på uppdrag av Riksbanken, den 14-17 februari. Den gjordes därmed efter Erik Thedéens första räntebesked som riksbankschef den 9 februari.

Rapporten kommer också efter gårdagens färska inflationssiffror, som visade att inflationen i stort har vänt nedåt medan den underliggande inflationen – om man rensar bort energipriser och räntor – fortfarande stiger, till 8,7 procent.

Riksbankens inflationsmål ligger på 2 procent och de flesta räknar nu med fortsatta räntehöjningar och andra åtstramningar från Erik Thedéen och hans direktion den närmaste tiden.

När det gäller styrräntan – just nu på 3 procent – räknar marknadens aktörer med att den ligger på 3,3 procent på tre månaders sikt. På ett års sikt ligger förväntningarna på 3 procent och på två års sikt på 2,5 procent. Den väntas på fem års sikt inte sänkas nämnvärt, utan ligger då kvar på 2,4 procent, enligt mätningen.

Svensk ekonomi antas krympa

Svensk ekonomi väntas i åtstramningarnas kölvatten krympa med 0,7 procent på ett års sikt, för att därefter återhämta sig något. Där låg förväntningarna tidigare på minus 0,6 procent på ett års sikt.

Förväntningarna på kronkursen stiger också med några ören mot både euron och dollarn, visar mätningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!