Information till vÄra lÀsare

Den 31 december 2024 Àr sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebÀr att vÄr sajt inte lÀngre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla vÄra lÀsare för det stöd och engagemang ni har visat genom Ären.

För er som vill fortsÀtta följa nyheter frÄn Norrköping och FinspÄng hÀnvisar vi till NT.se, dÀr ni hittar det senaste frÄn regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hamburgare i motvind – men svenska jĂ€tten vĂ€xer

Överetableringen har redan slagit ut flera hamburgerstĂ€llen. Och det Ă€r inte över Ă€n, enligt vd:n för Max.
–I princip ingen av de hĂ€r aktörerna tjĂ€nar pengar, sĂ€ger Richard Bergfors.Hans eget företag rĂ€knar dĂ€remot med att fördubbla antalet restauranger fram till 2030.

En av Max hamburgerrestauranger. Arkivbild.

En av Max hamburgerrestauranger. Arkivbild.

Foto: Helena Landstedt/TT

Ekonomi2024-01-28 08:38

Senare i vÄr ska hamburgerkedjan Max slÀppa sitt bokslut men redan nu stÄr klart att man passerat en milstolpe i kedjans historia med fem miljarder kronor i omsÀttning.

Nuvarande prognos Àr att intÀkterna för helÄret ska landa pÄ omkring 5,4 miljarder med en vinst pÄ 350 miljoner, den sistnÀmnda siffran i nivÄ med 2022.

– OmsĂ€ttningen Ă€r vi vĂ€ldigt nöjda med, dĂ€remot Ă€r jag kanske mindre nöjd med vinsten, sĂ€ger Richard Bergfors till TT och utvecklar:

– Det har varit en marginalpress med kraftigt ökande kostnader. Vi har helt enkelt valt att ta en högre omsĂ€ttning och marknadsandelar i stĂ€llet.

En överetablering

Under senare Är har mÄnga mindre hamburgerkedjor etablerat sig runtom i landet, en överetablering enligt Richard Bergfors som tror att fler av dem fÄr slÄ igen, alternativt minska antalet restauranger framöver.

– Det kommer bli en utslagning alternativt konsolidering dĂ€r bara ett fĂ„tal kommer att klara sig. Ett tag sĂ„g vi burgarstĂ€llen i princip i varje gathörn och det blev en "hajp". Till slut tar tĂ„lamodet slut bland Ă€garna, sĂ€ger han.

TT: Om branschen har det tuffare, hur pÄverkar det er verksamhet?

– Det enkla svaret Ă€r att det inte spelar sĂ„ stor roll. Vi Ă€r inte samma typ av segment, NĂ€r en restaurang hos oss serverar 1 500 gĂ€ster om dagen kanske de har 200 gĂ€ster, sĂ€ger Richard Bergfors.

Grundades pÄ 60-talet

Det var hans pappa Curt Bergfors som grundade kedjan i slutet av 60-talet och som nu Richard Bergfors driver med sin bror. Numera har man över 100 restauranger runtom i Skandinavien liksom Polen och trots tuffa ekonomiska utmaningar Àr avsikten att expandera kraftigt.

– Under 2024 ska vi öppna minst tio restauranger, tanken Ă€r att det blir Ă€nnu fler under 2025–26. Vi siktar pĂ„ att dubbla antalet fram till 2030 sĂ„ nĂ€stan 400 restauranger totalt, sĂ€ger Richard Bergfors.

Detta sker samtidigt som företaget driver verksamheten mot att kunna erbjuda allt fler gröna alternativ pÄ menyn. Vinstmarginalen pÄ sÄdana rÀtter Àr fortfarande mindre, medger Richard Bergfors:

– PĂ„ sikt kommer det inte att vara sĂ„ men vi Ă€r inte riktigt dĂ€r Ă€nnu. Men folk kommer att behöva Ă€ta mindre kött och vi tror det hĂ€r Ă€r framtiden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!