Senare i vÄr ska hamburgerkedjan Max slÀppa sitt bokslut men redan nu stÄr klart att man passerat en milstolpe i kedjans historia med fem miljarder kronor i omsÀttning.
Nuvarande prognos Àr att intÀkterna för helÄret ska landa pÄ omkring 5,4 miljarder med en vinst pÄ 350 miljoner, den sistnÀmnda siffran i nivÄ med 2022.
ââOmsĂ€ttningen Ă€r vi vĂ€ldigt nöjda med, dĂ€remot Ă€r jag kanske mindre nöjd med vinsten, sĂ€ger Richard Bergfors till TT och utvecklar:
ââDet har varit en marginalpress med kraftigt ökande kostnader. Vi har helt enkelt valt att ta en högre omsĂ€ttning och marknadsandelar i stĂ€llet.
En överetablering
Under senare Är har mÄnga mindre hamburgerkedjor etablerat sig runtom i landet, en överetablering enligt Richard Bergfors som tror att fler av dem fÄr slÄ igen, alternativt minska antalet restauranger framöver.
ââDet kommer bli en utslagning alternativt konsolidering dĂ€r bara ett fĂ„tal kommer att klara sig. Ett tag sĂ„g vi burgarstĂ€llen i princip i varje gathörn och det blev en "hajp". Till slut tar tĂ„lamodet slut bland Ă€garna, sĂ€ger han.
TT: Om branschen har det tuffare, hur pÄverkar det er verksamhet?
ââDet enkla svaret Ă€r att det inte spelar sĂ„ stor roll. Vi Ă€r inte samma typ av segment, NĂ€r en restaurang hos oss serverar 1 500 gĂ€ster om dagen kanske de har 200 gĂ€ster, sĂ€ger Richard Bergfors.
Grundades pÄ 60-talet
Det var hans pappa Curt Bergfors som grundade kedjan i slutet av 60-talet och som nu Richard Bergfors driver med sin bror. Numera har man över 100 restauranger runtom i Skandinavien liksom Polen och trots tuffa ekonomiska utmaningar Àr avsikten att expandera kraftigt.
ââUnder 2024 ska vi öppna minst tio restauranger, tanken Ă€r att det blir Ă€nnu fler under 2025â26. Vi siktar pĂ„ att dubbla antalet fram till 2030 sĂ„ nĂ€stan 400 restauranger totalt, sĂ€ger Richard Bergfors.
Detta sker samtidigt som företaget driver verksamheten mot att kunna erbjuda allt fler gröna alternativ pÄ menyn. Vinstmarginalen pÄ sÄdana rÀtter Àr fortfarande mindre, medger Richard Bergfors:
ââPĂ„ sikt kommer det inte att vara sĂ„ men vi Ă€r inte riktigt dĂ€r Ă€nnu. Men folk kommer att behöva Ă€ta mindre kött och vi tror det hĂ€r Ă€r framtiden.