Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gott läge för Sverige på dyster skuldlista

EU-ländernas samlade statsskuld uppgår till 93 procent av BNP – den högsta siffran som uppmätts sedan början av 2000-talet. Men Sverige ligger förhållandevis bra till.

Ökningen av den svenska statsskulden är liten i ett EU-perspektiv. Arkivbild.

Ökningen av den svenska statsskulden är liten i ett EU-perspektiv. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2021-07-24 08:42

Under årets första kvartal uppgick den svenska statsskulden till drygt 40 procent av den samlade ekonomin, visar siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Lägsta skulden i förhållande till BNP hade Estland, cirka 18 procent.

I botten på listan återfinns Grekland och Italien. Den grekiska statsskulden var dubbelt så stor som landets bruttonationalprodukt, över 209 procent. I Italiens fall handlar det om 160 procent.

Eurostats nya kvartalssiffror visar att unionens skuldsättning ökade jämfört med ett år tidigare. Men redan då, i coronakrisens början, tog många länder stora lån för att bland annat ge stöd till drabbade branscher.

I genomsnitt ökade EU-ländernas skuldsättning med cirka 14 procentenheter. I Sverige var ökningen 4,5 procentenheter, efter Irland den näst minsta i EU. Mest ökade Cyperns och Greklands skuldsättning: upp 29,5 respektive 28,6 procentenheter.

Men även i EU:s till befolkningsmängden största länder ökade statsskulden rejält, i Frankrike med 17,2 procentenheter och i Tyskland med 10,3 procentenheter.

Fakta: Ökning av statsskulden i EU-länder

Största ökningen:

Cypern 29,5

Grekland 28,6

Spanien 26,2

Italien 22,1

Portugal 18,0

Minsta ökningen:

Irland 1,7

Sverige 4,5

Bulgarien 5,0

Nederländerna 5,6

Finland 5,9

(Siffrorna anger ökningen i procentenheter mellan första kvartalet 2020 och första kvartalet i år.)

Källa: Eurostat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!