Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flyttad semester ger 17 000 per vecka

Den fortsatta vårdkonflikten gör läget i Uppsala så pressat att man nu höjer ersättningen till personal som flyttar sin semester. “Vi måste göra vad vi kan för att garantera patientsäkerheten under sommaren”, kommenterar regiondirektören.

Flera regioner tittar på om man kan behöva dra in och flytta semester för vårdpersonal. Arkivbild.

Flera regioner tittar på om man kan behöva dra in och flytta semester för vårdpersonal. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2024-06-19 11:19

I Uppsala råder ingen strejk, men övertidsblockaden är en utmaning för vården, menar regionen. Man väljer därför att höja ersättningen för den som kan tänka sig att flytta på sin semester. 17 000 kronor gäller för varje framskjuten vecka.

“Läget i vården är pressat med anledning av blockaden mot över- och mertid”, säger Johan von Knorring, regiondirektör i Uppsala, i ett pressmeddelande.

"Kan inte uteslutas"

Flera av de regioner som är uttagna i strejk har ännu inte fattat några beslut kring indragna semestrar. Region Östergötland oroas dock över hur vården kommer att påverkas om strejken fortsätter.

“Semestrar ligger utlagda som planerat vad vi känner till. Vi kan dock inte utesluta flytt av semesterveckor om konflikten med Vårdförbundet fortgår”, säger vårddirektören Ninnie Borendal Wodlin, i en skriftlig kommentar.

I Skåne finns inga beslut om indragna semestrar, men enligt förhandlingschefen Magnus Dahlberg kan det bli aktuellt inom kort.

Förhandlar om semestern

Förutom Östergötland och Skåne pågår strejk i Stockholm, Västerbotten och Västra Götalandsregionen, samt även Värmland sedan den 11 juni. I Västerbotten har man påbörjat lokala förhandlingar om huruvida semestrar behöver dras in.

“Det gäller akuten vid Norrlands Universitetssjukhus, en enhet som måste hållas öppen i den omfattning som är medicinskt motiverat. Om konflikten fortgår kan ytterligare enheter komma att behöva göra samma planering”, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Elisabeth Karlsson i en skriftlig kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!