Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler sänker bolåneräntan: "Räntetoppen är här"

Under den gångna veckan har flera banker gått ut med att de börjar sänka sina bolåneräntor – en ljusning i mörkret för hushållen som tyngs av dyra kostnader. Räntetoppen kan vara här men sänkningar på bred front kan dröja.
–Vi är inte riktigt där, säger Shoka Åhrman, privatekonom på SPP.

Trots att räntetoppen kan vara här är bolånehimlen inte molnfri. Arkivbild.

Trots att räntetoppen kan vara här är bolånehimlen inte molnfri. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi2023-12-10 08:59

Först SBAB och Landshypotek, därefter Skandia och Danske Bank. Flera banker sänker nu sina bolåneräntor. Storbanken Danske Bank sänker sin rörliga ränta, Skandias sänkningar gäller bundna bolån på 1 till 5 år och SBAB sänker alla sina bolåneräntor.

Bakgrunden är att marknadsräntorna, som bidrar till att trycka ned bolåneföretagens finansieringskostnader för bolånen, har sett stora fall den senaste tiden. Det, i kombination med att Riksbanken senast lämnade styrräntan oförändrad, gör att vissa banker nu väljer att sänka sina bolåneräntor.

– Det finns massa signaler om att räntetoppen är här nu. Men man ska inte ropa hej än när det kan hända saker som kan få räntorna att stiga igen, säger Tor Borg, analyschef på Byggfakta.

Danske Bank är först ut av storbankerna att börja sänka bolåneräntorna. Att de andra storbankerna också tar rygg är troligt, tror Tor Borg. Frågan är bara när.

– Jag tror att det krävs mer säkerhet kring att inflationen inte bara är på väg ner utan att den snart även kommer att ligga på 2 procent, säger han.

Större lättnad kan dröja

På grund av konkurrensmässiga skäl kommer resten av bankerna att behöva hänga med, enligt Shoka Åhrman.

– Förr eller senare blir bankerna tvungna att anpassa sig till hur de andra gör. Men att marknadsräntorna är på väg ner och att vissa banker börjar sänka något innebär däremot inte att sänkningarna kommer att ske i en snabb takt.

Bankerna kommer snarare att ligga kvar på samma höga räntenivåer ett tag till, tror hon. Det är mer troligt att vi ser en större lättnad under andra kvartalet nästa år, när de flesta analytiker tror att Riksbanken kommer att börja sänka styrräntan.

Men det finns vissa ljusglimtar. Enligt Shoka Åhrman är det troligt att vi ser en räntetopp nu. Det finns även en möjlighet till att nedgången för bolåneräntorna kan gå lika snabbt som uppgången, när flera centralbanker kommunicerar att räntorna snart kan vara på väg ner vilket påverkar marknadsräntorna.

– Det är även en psykologisk lättnad i att få möjlighet att planera vår ekonomi och det kan även påverka bostadsmarknaden över tid.

Kan utnyttja situationen

När marknadsräntorna går upp och ner kan det därför vara klokt att avvakta med att binda sin bolåneränta, enligt Shoka Åhrman.

– Vi är inte riktigt där, säger hon.

Tor Borg håller med och säger att det generellt kan vara svårt att tajma ränteutvecklingen.

– Den bästa strategin är oftast att dela upp lånet i tre delar, en på rörligt, en på lite kortare och en del bundet på längre tid.

Även om din bank inte är en av dem som i nuläget sänker sina bolåneräntor kan du ändå utnyttja situationen i ett förhandlingsläge. Om du inte har bundit din ränta under en längre tid och har en tremånadersränta så kan du alltid förhandla och få rabatt, framhåller Shoka Åhrman.

Använd den genomsnittsränta som bankerna som har sänkt sina bolåneräntor har – alltså den som kunderna i genomsnitt har – stället för bankernas listränta som riktmärke när du pratar med din bank.

– Alla banker måste inte sänka, men det kan uppstå ett konkurrensläge som du som kund kan använda dig av, säger hon.

Fakta: Så mycket sänks bolåneräntorna

Skandias sänkningar varierar mellan 0,20 och 0,30 procentenheter för bolån med 1–5 års löptider. Den rörliga boräntan, med tre månaders löptid, lämnas dock oförändrad.

Danske Bank har sänkt den rörliga räntan med 0,05 procentenheter och räntorna på bolån med längre löptider med 0,20-0,30 procentenheter.

SBAB sänkte alla bolåneräntor mellan 0,1 och 0,15 procentenheter.

Landshypotek Bank sänkte i veckan sina bundna boräntor med 0,25-0,40 procentenheter. Den största sänkningen blir det på bolån med tvåårig bindningstid, där listräntan sänks med 0,40 procentenheter. Den rörliga boräntan, med tre månaders bindningstid lämnas oförändrad.

Rättelse: I en tidigare version fanns felaktiga uppgifter om Landshypoteks senaste sänkningar av boräntor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!