Hittills i år har det inkommit 912 anmälningar mot mäklare till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI), som är tillsynsmyndighet för Sveriges mäklare.
– Det som vi har sett de senaste åren är att anmälningarna följer marknaden ganska mycket, säger Jacob Bucht, kommunikatör på FMI.
År 2021 inkom hela 1 841 anmälningar. Men då var det en enorm fart på bostadsmarknaden, enligt Bucht.
Felaktig marknadsföring är den vanligaste orsaken till anmälan, till exempel att mäklaren angett fel antal rum eller bostadsarea i annonsen. Det kan även handla om lockpriser.
Måste vara registrerad
För att få verka som mäklare måste man vara registrerad hos FMI. Vid brister kan FMI:s disciplinnämnd besluta om påföljder. Vanligast är en erinran eller varning, men vid allvarliga brister kan registreringen återkallas helt.
Hittills i år har disciplinnämnden fattat 201 beslut, varav 196 har lett till påföljd.
Under de senaste åren har det skett en ökning i antalet återkallade registreringar. År 2021 gjordes åtta återkallanden, året därpå 16. Förra året återkallades 30 och hittills i år 27.
Förra året inledde FMI en ny typ av årlig granskning gällande det lagstadgade kravet på mäklares redbarhet och lämplighet.
– Det innebär att man inte får vara dömd för vissa typer av brott, och det innebär också att man inte får ha för stora skulder över tid, säger Bucht.
Fler fastnar i kontroller
Numera begärs utdrag från polisens belastningsregister och Kronofogden på ett mer systematiskt sätt.
– Då blir det fler som fastnar i de kontrollerna.
Förra året var det också flera som inte betalat den årliga avgiften – en anledning till återkallelse.
FMI har även haft ett tydligare fokus på grövre förseelser, och disciplinnämnden har agerat kraftigare med hårdare påföljder.
– Det kan vara sådant som rör misstänkta upplägg kring penningtvätt till exempel, säger Bucht.
Men generellt sett är det endast ett fåtal av Sveriges 7 623 mäklare som gör fel.
– Vi har en väldigt skötsam mäklarkår, säger Bucht.