Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elbranschen: Smartare elnät inte så smart

Elen riskerar inte bara att bli dyrare. De smartare elnäten ger heller inte den effektivare överföringen som var tänkt, hävdar Energiföretagen i en inlaga till regeringen. Men Svenska kraftnät håller inte med.

Smart riskerar bli dyrt. Arkivbild.

Smart riskerar bli dyrt. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2023-11-26 09:05

Någon gång mot slutet av nästa år kan så kallad flödesbaserad kapacitetsberäkning införas i enlighet med EU-regler. Tanken är att på ett smartare sätt underlätta för överföring av el i redan trånga nät.

Men vinnarna i Sverige verkar vara få, förlorarna desto fler, enligt branschorganisationen Energiföretagen. Att elen ser ut att bli dyrare än i dag, är redan mer eller mindre bekräftat, enligt de parallelltestkörningar som Svenska kraftnät haft i gång sedan början av året.

Beslut dåliga för kunder

Men enligt elbranschen blir inte samhällsnyttan, elöverföringen, som ändå är själva tanken, så mycket större som det målats upp.

I grunden handlar det om att svenska myndigheter fattar beslut som är till nackdel för elkunderna och att de väldigt stelbent hänvisar till EU-regelverket utan att reflektera vilka justeringar som är möjliga inom den ramen, enligt Magnus Thorstensson, ansvarig för råkraftmarknad på Energiföretagen.

"Vi är inte övertygade om att modellen de facto kommer att leda till ökade välfärdsvinster, kanske snarare tvärtom när alla konsekvenser vägs in, åtminstone inte med den version som nu tillämpats i den externa parallelldriften", skriver Energiföretagen i brevet till regeringen.

Modellerna är komplicerade, men i korthet går kritiken ut på att vattenkraftsproduktionen i praktiken räknas flera gånger. Därmed överskattas samhällsnyttan kraftigt.

Nytta för hela marknaden

Fast Svenska kraftnät står på sig:

"Detta är till nytta för hela elmarknaden då mer el kan överföras dit den är efterfrågad. Och med ökad överföringsförmåga minskar också prisskillnaderna mellan elområden så att elområden med lågt pris generellt sett får ett något högre pris och elområden med högt pris får ett något lägre pris", skriver Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska Kraftnät i ett svar till TT på Energiföretagens analys.

Och om kritiken att följa EU-reglerna slaviskt:

"Det här är inget eget påhitt från oss, Svenska kraftnät. Det är en av byggstenarna i den gemensamma europeiska elmarknaden där EU:s regelverk sätter ramarna", skriver Erik Ek

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!