Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De får ingen draghjälp från kronans ras

Kemiindustrin har stora utmaningar, visar en färsk barometer från branschorganisationen Ikem. Efterfrågan faller oväntat kraftigt i den globala konjunkturförsvagningen – med undantag för läkemedelstillverkarna. Och kronraset hjälper nästan inte alls.

Kronraset hjälper inte kemiindustrin att hålla uppe exportvolymerna. Arkivbild

Kronraset hjälper inte kemiindustrin att hålla uppe exportvolymerna. Arkivbild

Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Ekonomi2023-08-30 10:30

Fjolårets höga kostnader för råvaror och flaskhalsar för kemiindustrin är ett minne blott. I stället präglas utvecklingen nu av snabbt vikande efterfrågan i en global avmattning – där BNP-tillväxten i utvecklade länder väntas falla ned till 1,5 procent i år och nästa år.

Prisfall på insatsvaror

Enligt den nya konjunkturbarometern är det tydligt att priserna på kemirelaterade insatsvaror nu faller.

"Under årets andra kvartal redovisas kostnadsminskningar inom plast- och gummibranschen, där olja- och plastgranulat är en stor del av inköpen. Även inom den rena kemirelaterade industrin vek kostnaderna ned", skriver Ikem i en ny konjunkturbarometer.

För läkemedelsindustrin pekar det dock åt andra hållet.

"Det är möjligen något förvånande", skriver Ikem.

Den svaga kronan – som med nya bottennoteringar mot euron i augusti gör priserna på svensktillverkade varor på världsmarknaden billigare – hjälper knappt alls, enligt Ikems chefsekonom Carl Eckerdal:

"Det är en vanlig missuppfattning att den breda paletten exporterande företagen har blivit vinnare i kronraset. Men faktum är att företagen inom exempelvis den kemirelaterade produktionen köper in och prissätter i utländsk valuta. Därför uppnås inte någon uppenbar konkurrensfördel på exportmarknaden", skriver han i en kommentar.

Exportvolymerna under andra kvartalet visar enligt Ikems barometer den svagaste utvecklingen på minst sju år – om man räknar bort läkemedelssektorn. Och det är bara 2 procent av medlemsföretagen som pekar på att den försvagade kronan har lett till ökad försäljning.

Energifrågan långt ifrån lösning

Enligt Ikem utvecklas kemiindustrin i både Sverige och i eurozonen sämre än resten av tillverkningsindustrin i efterdyningarna av den energikris som uppstått i och med Rysslands invasion av Ukraina.

"Utmaningen blir att övertyga svenska kemiföretag till fortsatta investeringar i landet samtidigt som energiförsörjningsfrågan är långt ifrån en lösning", skriver Ikem i sin barometer.

Fakta: Står för en fjärdedel av svensk industriexport

De 1 250 medlemsföretagen i Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (Ikem) producerar plast, gummi, kemi och läkemedel. I runda slängar utgör denna industrisektors totala förädlingsvärde en femtedel av Sveriges industriproduktion.

Exportvärdet från kemiindustrin utgör en fjärdedel av hela den svenska industrins exportvärde. Och tillsammans sysselsätter företagen i sektorn cirka 70 000 medarbetare.

Källa: Ikem

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!