Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cementa: Ett steg i rätt riktning

Regeringens förslag på lösning av cementkrisen räcker inte för varken Cementa eller Svenskt Näringsliv.
–Man måste hitta mer hållbara lösningar, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Cementas tidsfrist räcker inte, enligt Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke.

Cementas tidsfrist räcker inte, enligt Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi2021-08-10 16:02

– Det är bra att regeringen vill skjuta på stoppet för Cementa. Men det går inte att ställa om den svenska cementproduktionen på åtta månader. Det här är oerhört komplicerade processer, säger Jacke.

Regeringen vill ge Cementa ytterligare åtta månader att bryta kalksten på Gotland. Det sker genom en lagändring som gör att Cementas tillstånd för kalkbrytning ska gälla mängden kalk, i stället för en viss tid.

Behövs fler steg

Också företaget Cementa anser att lösningen är kortsiktig och att fler åtgärder är nödvändiga.

– Det som regeringen aviserar i dag är ett steg i rätt riktning. Men frågan om hur svensk cementförsörjning ska se ut besvaras inte, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementas moderbolag Heidelberg Cement i norra Europa, till TT.

Att juridiskt säkra fortsatt brytning kommer att ta lång tid, påpekar hon. Därför borde regeringen omgående ta tag i den delen, säger Comstedt Webb.

Cementas brytning på Gotland stod inför hotet om tvärstopp redan i oktober, sedan Mark- och miljööverdomstolen avslagit en ansökan om fortsatt brytning.

Enligt Cementa tar det ytterligare åtta månader att bryta så mycket kalk som det nuvarande tillståndet ger.

– Nu får vi se vad som händer med den juridiska processen. Om Cementa inte kan få nytt tillstånd så står vi inför en svår omställningsprocess. Och man ska komma ihåg att det blir inte mindre utsläpp om brytningen sker någon annanstans i världen, säger Jan-Olof Jacke.

Bra betyg

Regeringens förslag på lösning av cementkrisen får bra betyg av branschorganisationen Byggföretagen.

– Det vi hörde i dag är bra. Vi är glada att regeringen sett vår analys av stoppet för Cementa och konstaterar vilka stora konsekvenser ett stopp skulle få. Men åtta månader är kort tid i det här sammanhanget, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Regeringens besked ger alla parter till nästa sommar på sig att hantera krisen.

– Men vi får inte tappa farten nu för att lösa det här. Annars hamnar vi i exakt samma situation snart igen, säger Elmsäter-Svärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!