Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Byggbranschen: Ännu inga svar från regeringen

Byggbranschen är inte mindre orolig över Cementas framtid efter mötet med regeringen.
–Vi har än så länge inte något svar på vad som händer efter den 31 oktober, säger Catharina Elmsäter Svärd, vd för Byggföretagen.

Catharina Elmsäter Svärd, vd på branschorganisationen Byggföretagen. Arkivbild.

Catharina Elmsäter Svärd, vd på branschorganisationen Byggföretagen. Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomi2021-08-04 16:32

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och bostads- och jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) mötte på onsdagen flera representanter från berörda fack- och arbetsgivarorganisationer. Inför mötet krävde alla handling och en tidsplan av regeringen, med åtgärder för att hejda ett stopp i Cementas produktion i Slite på Gotland.

Tidigare har byggbranschen varnat för att tusentals arbeten hotas om regeringen inte kommer fram till en lösning. Men på mötet kom inga tydliga svar.

– Det går inte att ta miste på att regeringen ser allvarligt på frågan. Men realiteten är att vi än så länge inte har något svar på vad som händer efter den 31 oktober, säger Catharina Elmsäter Svärd, vd för byggbranschens samlade organ Byggföretagen, efter mötet.

Ytterligare information

Byggföretagen lämnade för tre veckor in sina prognoser över vad som riskerar att hända om verksamheten på Gotland stoppas.

Som komplettering har regeringen begärt ytterligare information från berörda myndigheter och en oberoende konsultfirma. Svaren från dem väntas under nästa vecka.

– Man pratade om hur konsekvenserna skulle minimera riskerna men vi vill att riskerna elimineras. Vi vill inte ha ett stopp den 31 oktober, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Förutom Byggföretagen deltog i mötet arbetsgivarorganisationen Svensk betong och Industriarbetsgivarna samt LO-facken IF Metall och Byggnads.

"Jag var tydlig med att en lösning behöver presenteras så fort som möjligt. Det är oacceptabelt att Sveriges betongförsörjning är så här känslig. Med allt samhällsbyggande som nu behövs, kommer vi i stället göra oss beroende av utlandet om vi stoppar verksamheten med så kort varsel", skriver Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, i en kommentar på organisationens hemsida.

Inväntar underlag

Ingen plan presenterades under onsdagens möte utan regeringen inväntar de nya underlagen. Efter det ska en väg väljas och regeringen ska återigen träffa byggbranschen. Ett nytt möte väntas genomföras nästa vecka.

– När man lyssnar på ministern handlar det mer om att de ska bedöma vilka handlingsvägar de ska ta efter att de har sett konsekvensbeskrivningarna nästa vecka. Det regeringen säger är att det finns ett antal legala vägar att gå för att minimera konsekvenserna, vi fick dock inte reda på vilka de var. Det tycker jag är synd, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

TT: När behöver ni ett svar från regeringen?

– Egentligen senast i går. Det pågår redan förhandlingar och diskussioner om varsel mellan den fackliga sidan och de enskilda bolagen. Hade vi kunnat få något lugnande besked hade det underlättat. Ingen vill varsla i onödan, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!