– Ju mer tydliga spelregler desto bättre är det. Då blir det blir lättare för företagen att planera, annars finns det en risk att man börjar fatta beslut om varsel, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita.
Företagarna är också nöjda med beskedet.
– Men nu vi vill se verkstad av det här också, säger intresseorganisationens samhällspolitiske chef Fredrik Östbom och menar på att företagen tidigare i pandemin fått vänta på långa handläggningstider innan pengarna betalats ut.
Regeringen presenterade de nya företagsstöden på en presskonferens under fredagen. En av åtgärderna är att företag ska kunna få omställningsstöd om de har tappat mer än 30 procent av nettoomsättningen under december månad.
Åtgärden införs retroaktivt från den 1 december.
"Kämpar varje dag"
På presskonferensen säger finansminister Mikael Damberg (S) att en för tidig annonsering av det nya stödet hade kunnat leda till att företag utnyttjade spelreglerna.
– Man får inte bli cynisk i den här pandemin, våra medlemsföretag kämpar varje dag för att få så mycket omsättning som möjligt, säger Siljhammar.
Visita, branschorganisation för besöksnäringen, välkomnar det stöd som nu ska införas, men hade önskat mer tydlighet framöver.
– Det är bra att regeringen har lyssnat på våra nödrop, men det är klart att jag hade önskar att det redan nu skulle gälla för första kvartalet, för det här är inte bara relaterat till julborden utan det är också relaterat till andra rekommendationer och restriktioner i samhället.
– Till exempel hemarbete som får stora effekter på bokningsläget och luncher, säger Jonas Siljhammar.
Förlängt skatteanstånd
Förutom omställningsstöd för företagare vill regeringen införa omsättningsstöd för enskilda näringsidkare och handelsbolag som tappat mer än 30 procent av sin nettoomsättning.
Även anstånd på skatten föreslås.
– Det är nog inte nya anståndsmånader i sig som är det viktigaste här just nu, utan det viktigaste är att man förlänger återbetalningstiden på de anstånd som redan har beviljats.
Rent generellt går företagarsverige bra nu, med vissa specifika undantag som besöksnäringen och viss handel.
– Det är en väldigt tudelad ekonomi, säger Fredrik Östbom på Företagarna.