Flera stora läkemedelsbolag anklagas av delstater runt om i USA för att ha uppmuntrat patienter att använda opiater i högre utsträckning än vad som varit medicinskt försvarbart.
Förlikningen i New York innebär att Johnson & Johnson inte kommer att påverkas av de fortsatta rättegångarna som där pågår mot flera läkemedelsjättar. Men företaget riskerar fortfarande ytterligare stämningar i andra delstater. Förutom att betala 230 miljoner dollar till New York har Johnson & Johnson även gått med på att sluta sälja preparat med opiater i hela landet.
Enligt åtalen har läkemedelsbolagen gjort miljontals amerikaner beroende av opiater, personer som i vissa fall även gått över till tyngre droger som heroin och fentanyl. Företagen nekar till detta och säger att deras mediciner skrivits ut till patienter i behov av smärtstillande.
Johnson & Johnson dömdes redan 2019 som delvis skyldigt till opioidkrisen i Oklahoma. Läkemedelsjätten, som blev skyldig delstaten motsvarande över 146 miljarder kronor, ska överklaga domen.
En halv miljoner amerikaner beräknas ha dött i opioidkrisen sedan 1999, skriver The Wall Street Journal. Rättegångarna som väntas äga rum runt om i USA framöver liknar de stämningar som flera delstater riktade mot tobaksbolag under 1990-talet, då belopp motsvarande hisnande 1 748 miljarder kronor betalades ut till olika delstater och städer i förlikningar.