Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ljusare men splittrad jobbprognos

I år och nästa år väntas 70 000 nya jobb. Mot slutet av 2022 bedöms arbetslösheten ha sjunkit till strax över sju procent, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos. Men den höga långtidsarbetslösheten är här för att stanna.

Antal arbetslösa samt som andel av arbetskraften.

Antal arbetslösa samt som andel av arbetskraften.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Arbetsmarknad2021-06-16 10:02

Arbetslösheten har toppat och redan sjunkit stadigt under våren. Nästa år faller den ytterligare ner till 7,4 procent i genomsnitt, enligt Arbetsförmedlingens bedömning.

Mot slutet av 2022 väntas arbetslösheten sjunkit något mer, till strax över sju procent eller i antal, 370 000 personer.

– Vi närmar oss då samma nivåer som vi hade innan pandemin, säger arbetsmarknadsanalytiker Sandra Offesson på en pressträff.

Jobb borta

I dagsläget är ungefär 410 000 personer inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar, vilket motsvarar 7,9 procent av arbetskraften.

Det finns tydliga tecken på en återhämtning, i ekonomin och på arbetsmarknaden. På ett års sikt räknar arbetsgivarna i Arbetsförmedlingens undersökning med att behöva öka antal anställda, runt 70 000 nya jobb i år och nästa år. Men återhämtningen i ekonomin är ojämn.

– Alla jobb kommer inte komma tillbaka, och innehållet i många jobb kommer att förändras, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Förändrade konsumtionsmönster efter pandemin kan komma att göra att vissa jobb inte kommer tillbaka. Det blir allt viktigare för arbetslösa att ställa om, utbilda sig för de jobb som kommer i stället, enligt Sundén.

Fler på efterkälken

För obalanserna är stora. Samtidigt som arbetsgivare börjar få svårare att hitta rätt kompetens hamnar allt fler längre från arbetsmarknaden. Enligt myndighetens prognos väntas andelen som varit utan jobb i över ett år uppgå till närmare hälften av den totala arbetslösheten, eller över 200 000. I dag ligger antalet på 189 000.

Och enligt en ny bedömning är den höga långtidsarbetslösheten här för att stanna.

– Vi har gjort en beräkning som visar att långtidsarbetslösheten stabiliserar sig kring 170 000 personer, säger Sandra Offesson.

AF:s generaldirektör Maria Mindhammar fyller i:

– Det krävs krafttag kring långtidsarbetslösheten, säger hon och lyfter utbildning som extra viktigt.

Det så kallade enkla jobben blir allt färre och arbetsgivarna ställer högre krav.

Mindhammar tonar ned förväntningarna på vad myndigheten kan göra och syftar bland annat på de neddragningar som har gjorts.

– Man måste ha realistiska förväntningar på Arbetsförmedlingen, säger hon och syftar såväl på kommunerna som de arbetslösa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!