Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Komponentbrist kan döda konjunkturen

Efterfrågan på industriprodukter är hög och företagens orderböcker fulla. Men brister på insatsvaror och kraftiga prisuppgångar kan döda konjunkturuppgången fortare än väntat, varnar branschen.

Industrin går på högvarv. På bilden SKF:s kullagerfabrik i Göteborg. Arkivbild.

Industrin går på högvarv. På bilden SKF:s kullagerfabrik i Göteborg. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Arbetsmarknad2021-06-08 05:30

Industrin går på högvarv och orderböckerna stinna. Uppgången är bred och gäller i princip alla verkstadsbranscher, där maskinindustrin går allra starkast, visar bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens senaste kvartalsbarometer som bygger på svar från 481 företag med en samlad årlig försäljning på 800 miljarder kronor.

Men uppgången i industrikonjunkturen hade kunnat vara ännu bättre. Företagen kan inte köra för fullt, kapacitetsutnyttjandet har till och med sjunkit något andra kvartalet jämfört med det första.

– Vi har företag som berättar att de skulle kunna gå upp till två- eller treskift, men att de inte får tag på insatsvaror, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.

Anstränger sig inte

Enligt honom hinner exempelvis ståltillverkarna inte med att leverera till tillverkningsindustrin. "De (leverantörerna) anstränger sig inte tillräckligt för att möta teknikindustrins behov", skriver Teknikföretagen. Dessutom är det kraftiga prisuppgångar på mycket av varorna som ska in i produktionsprocessen, något som pressar vinstmarginalerna.

– Det lägger tyvärr grunden till att konjunkturen självdör, säger Bengt Lindqvist.

Brist överallt

Det handlar inte bara om brist på halvledare, som är det som fått mest fokus.

– Det är tight över hela linjen. Vi får hoppas att utbudet kommer i kapp, säger han.

Det börjar också uppstå brist på personal hos verkstadsföretagen, såväl yrkesarbetare som ingenjörer, enligt Teknikföretagen. Jämfört med det historiska normalläget är bristen på personal nu större.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!