Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förslag: Gör det lättare att få a-kassa

Fler arbetslösa kan få pengar från a-kassan om förslagen från utredningen om arbetslöshetsförsäkringen genomförs. Inkomst ska styra, inte krångliga intyg om arbetade timmar. Och kraven på tid som medlem i en a-kassa ändras, enligt vad TT erfar från flera källor.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) får i veckan ytterligare en het potatis att hantera: Förslagen om hur arbetslöshetsförsäkringen ska ändras. Arkivbild.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) får i veckan ytterligare en het potatis att hantera: Förslagen om hur arbetslöshetsförsäkringen ska ändras. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Arbetsmarknad2020-06-14 06:55

När regeringens utredare Maria Hemström Hemmingsson lämnar över sitt och sekretariatets verk till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i veckan får regeringen ytterligare en het potatis att hantera.

Inte minst för att regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna måste bestämma sig för hur hög, eller låg ersättningen från a-kassan ska vara i framtiden.

Utredningen föreslår att ersättningen som mest ska motsvara 80 procent av en månadslön på 25 000 kronor de första hundra dagarna och sedan trappas ned. Det är vad som gällde fram till det att coronakrisen drog in.

För lite

När viruset slog till tvingades regeringen, C och L till en brandkårsutryckning och höjde ersättningen samt sänkte kraven på tid som medlem och arbetad tid under 2020. Bedömningen var att många som blev arbetslösa inte skulle klara sig med de villkor som gällt dittills, de skulle få för lite eller inga pengar alls. Socialbidragskostnader i kommunerna riskerade att skena.

Inte kosta mer

Utredningen har haft order om att hålla igen kostnaderna. Den får inte föreslå något som kostar mer för statskassan än vad a-kassan gjorde före de tillfälliga, mer generösa coronareglerna.

Men uppdraget har också varit att lägga förslag som gör att fler ska kunna få ersättning samtidigt som ersättningen ska trappas av efter 100 och 200 dagar.

Maria Hemström Hemmingsson föreslår en ram, en modell, som politikerna sedan får bestämma priset för.

Inkomst ska styra

Inkomst, inte antal arbetade timmar per månad, ska vara det som väger tyngst.

Den som har en årsinkomst på minst 120 000 kronor kvalar in för att få a-kassa bestämd av tidigare inkomst, enligt förslaget. Men det måste vara inkomster som fördelas över flera månader.

Det gör det möjligt att kvala in med halvtidslön.

Personer som har haft flera arbetsgivare efter varandra eller samtidigt slipper jaga arbetsgivarintyg över arbetade timmar som a-kassan sedan ska sitta och räkna på. I stället kan inkomstuppgifter hämtas från Skatteverket.

Vara medlem

Kraven på hur länge man ska ha varit medlem i en a-kassa sänks före ersättning sänks. Men utredningens tanke är också att det ska löna sig att vara med i en a-kassa stadigt.

Den som har varit medlem i ett år föreslås få 80 procent i ersättning de första 100 dagarna, 75 procent dag de följande 100 dagarna samt 65 procent de resterande 100 dagarna.

Den som varit med i mellan 6 månader och 12 månader föreslås få 65 procent de första 100 dagarna, därefter 55 respektive 50 procent.

Den som varit medlem kortare än 6 månader föreslås få en ersättning på 50 procent de första 100 dagarna, därefter trappas den ned till 45 och sist 30 procent.

Tanken med nedtrappningen är att det ska leda till att arbetslösa söker nytt jobb mer än om ersättningen skulle vara på samma nivå under de 300 dagar som försäkringen kan ge pengar, i normalfallet.

Värna arbetslinjen

I Socialdemokraternas och Miljöpartiets överenskommelse med C och L om regeringsmakten finns det en särskild punkt om a-kassan. Den har "Arbetslinjen ska värnas" som rubrik. I punkten sägs att försäkringen ska öppnas för fler som arbetat, baseras på inkomster och trappas ned samt fasas ut i takt med arbetslöshetens längd. Förslag om förändringar ska finnas med i budgetpropositionen för 2022.

Den politiska striden och debatten de tillfälliga, högre nivåerna och generösare reglerna har redan börjat. Moderaterna är inte ensamma bland de borgerliga partierna om att kräva att nivåerna ska ner igen eftersom de anser att lägre ersättning får arbetslösa att söka nytt jobb mer aktivt.

Regeringen har inte velat säga om den vill ha tillfälliga nivåer och regler kvar.

Fakta: A-kassor

Det finns 25 arbetslöshetskassor i Sverige. De är fristående från staten, men finansieras med både statliga pengar och egenavgifter från medlemmarna.

Det går att vara medlem i en a-kassa utan att vara med i det fackförbund som företräder anställda i samma bransch.

Det finns en kassa som personer kan gå med i oavsett bransch och yrke, det är Alfa-kassan.

En a-kassa riktar in sig på småföretagare.

För att kunna få ersättning måste man ha varit medlem i en a-kassa en viss tid och ha arbetat stadigt under en längre period. Reglerna och ersättningsnivåerna har tillfälligt, under coronakrisen, blivit mer generösa för att fler ska kunna kvala in för ersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!