Årets julhelger är riktigt bra ur ett arbetstagarperspektiv, i alla fall för dem som inte jobbar skift. Alla röda dagar ligger på vardagar. Fem semesterdagar ger 17 dagar sammanhållen ledighet.
Men faktum är att 2025 blir ännu bättre. För det första slipper man det extra långa året. 2024 innehöll en extra arbetsdag i form av en skottdag. Året börjar med att trettondagen, 6 januari, har hamnat på en måndag. Även första maj och sjätte juni landar perfekt, en torsdag respektive fredag. Klämdagsledigt 2 maj, kanske?
Sen infaller även nästa jul mitt i prick, onsdag, torsdag och fredag. Läge att redan nu planera en längre julresa, eller bara att långslappa. Ihop med nyårshelgen blir nästa år lika bra som årets.
Sammantaget blev det 251 arbetsdagar 2024, ett normalår för dem som arbetar måndag-fredag. 2025 kommer att ha 249 dagar med jobb, lägre än så kan det inte bli, enligt Konjunkturinstitutet (KI).
Men smakar det, så kostar det. För vissa arbetsgivare blir intäkterna lägre. Och för den som oroar sig för statens finanser så innebär färre arbetade dagar lägre inkomster för Sverige som land.
En tumregel ger att varje utebliven arbetsdag kostar över fem miljarder kronor i minskad bruttonationalprodukt (bnp) jämfört med ett normalår, enligt tidigare KI-beräkningar.
Men knappast något att sova dåligt om nätterna för. För å andra sidan uppgår Sveriges årliga bnp till över 6 000 miljarder kronor.