Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Knäpp händerna och hoppas

Seriefigur. Torsten Nilsson skriver att en "seriefigur" - som t ex Arne Anka - har tagit makten i USA och att det nog blir skakigt framöver.

Seriefigur. Torsten Nilsson skriver att en "seriefigur" - som t ex Arne Anka - har tagit makten i USA och att det nog blir skakigt framöver.

Foto: Ulrika Johansson

Världen enligt Torsten2016-12-25 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

!fjol vid den här tiden tyckte vi oss se tecken på att världen höll på att bli litet klokare. Det var en usel profetia. Mycket av det vi gladdes åt eller hoppades på förra julen har vänts till sin motsats under 2016, och ännu mer står på spel under de närmaste åren. USA befinner sig en politisk omvälvning som ingen vet slutet på, och Brexit och högerpopulistiska missnöjesrörelser försvagar EU. Klimatavtalet, av de stora landvinningarna 2015, är också i fara, liksom atomavtalet med Iran.

Det blev inte fred i Syrien. Tvärtom blev det folkmord och en förvärrad humanitär katastrof i landet, sedan Putin kastat in sina militära resurser på Assad-regimens sida och krigslyckan vänt. Den syriska regimen sitter kvar, och nu ska Putin ”förhandla” tillsammans med sin allierade Iran och den ombytlige Erdogan i Turkiet, som ena dagen är emot Ryssland och Assad, andra dagen deras bundsförvant. Vilka Putin & Co ska förhandla med framgår inte.

Själv har Turkiets alltmer auktoritäre president överlevt en förvirrad militärkupp, som gett honom om ett ypperligt tillfälle att avskaffa vad som återstod av yttrandefriheten, kväsa oppositionen och befästa sitt diktatoriska auktoritära styre. Överlevde gjorde däremot inte Putins ambassadör i Ankara som häromdagen sköts ihjäl av en säkerhetsvakt inför öppen ridå. Ju fler fiender Tayyip Erdogan skaffar sig, desto mer illusorisk blir hans kontroll över landet.

Det är svårt att stoppa våldsverkare som opererar mer eller mindre på eget initiativ, som t ex vid lastbilsattacken i Nice och möjligen även den mot julmarknaden i Berlin. Kriminella ligger ofta bakom terrordåden i Europa, och högerextremisternas hatpropaganda mot muslimer förvärrar situationen. Både IS och högerextremisterna överdriver sin betydelse, för att undergräva förtroendet för våra öppna samhällen och demokratiska institutioner. Låt oss inte skrämmas!

Den 8 november valdes seriefiguren Donald Trump till USA:s president. Han är nu i färd med att fylla sin blivande regering med miljardärer, pensionerade generaler, Putinbeundrare och klimatförnekare, affärsvänner och bekanta. Hans anhängare borde fråga sig om detta inte är samma etablissemang som Trump lovade att ”dränera” Washington på. Men fansen är fortfarande berusade av tanken att Trump ska radera de tekniska framstegen, väcka liv i gamla fabriker och göra USA ”great” igen.

Allvarligast med Trump är hans syn på demokrati. Att institutioner kan sättas åt sidan, motståndare hotas, fakta förnekas, insyn förhindras, privata affärer blandas med statens. För Trump, som delvis lever på att sälja sitt namn att sättas på hotell och kasinon, är Vita huset naturligtvis ett klipp. Men hur kunde nära 63 miljoner amerikaner gå på bluffen?

Dokusåpan har flyttat ut ur teven. Knäpp händerna och håll i er! Det kan bli en skakig resa för oss alla.

Nästa krönika handlar om 2017. Mer om framtiden då.

God fortsättning

Läs mer om