Trångboddheten är enorm i vissa områden. Priserna på bostäder i de större städerna är astronomiska. Att ha ett eget hem borde vara en självklar rättighet för alla människor. För cirka 100 år sedan hade Norrköping landets sämsta bostadsstandard. Kalla, dragiga, små och mörka utan sanitära tillgångar. Kackerlackor och vägglöss var inget ovanligt så sent som på 30-40 talet.
Att en god bostad är en förutsättning för friska barn och ett gott familjeliv det vet vi ju alla. Därför är det högst beklagligt att inte alla Sveriges innevånare har möjlighet att få en god bostad. En stor del av våra medborgare bor bra , en del alldeles onödigt bra. Vi läser i tidningarna om heminredningstrender och i TV: n kan vi välja mellan hur många program som helst där människor visar upp sina hem eller får hjälp med renovering och inredning. Samtidigt får många människor tränga ihop sig i alldeles för små lägenheter och ungdomar kan inte flytta hemifrån för dom får ingen lägenhet.
Medan trångboddheten ökar har andra människor både två och tre hem. Många lägenheter i storstadsregionerna står tomma stora delar av året. Hur kunde det bli så här? Den politiska viljan är väl ändå att alla människor skall ha rätt och möjlighet till ett eget hem, men det verkar vara svårt att genomföra.
På senare tid har det kommit information om att intresset för byggnation har dalat, kanske för att priserna är för höga. Det verkar som att byggherrarna har svårt att planera och konkurrera.
Vi är inga bostadsexperter, men vi vet att för kvinnor har bostadsfrågan alltid varit viktig. När Norrköpings socialdemokratiska kvinnoklubb bildades för 110 år sedan stod bostadsfrågan högt på dagordningen. Alla barn skulle få växa upp i hem där de kunde läsa sina läxor, umgås med kamrater och ha möjlighet till en stunds avskildhet. Samma behov har även de vuxna i familjen.
För oss som kommer ihåg hur det var en gång är det oroande att trångboddheten och otrivseln ökar. Samtidigt är det vanligt med överkonsumtion och många bostadsbolag gör stora vinster. Planering är förstås svårt, men det är nödvändigt.