Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många ungdomar behöver tid

Ingen magik. 18-års gränsen borde inte vara så helig skriver Folbladets söndagskrönikörer. På bilden ensamkommande pojkar i Västerviktrakten.

Ingen magik. 18-års gränsen borde inte vara så helig skriver Folbladets söndagskrönikörer. På bilden ensamkommande pojkar i Västerviktrakten.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Söndagskrönika2017-05-14 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eftersom världen styrs av alltför många maktmän - och ett ökande antal maktkvinnor - har vi strömmar av medmänniskor, som inte vågar bo kvar i sitt fosterland eller som inte tror att livet kan bli uthärdligt där. Många har hört att Sverige är ett gott land att leva i och satsar på att ta sig hit. Det har tyvärr också lockat skrupelfria människor.

Sorgligt många lider och dör av fientligheter under resan, av brist på mat och vatten och av att bli lurade, t ex att fraktas i sjöodugliga båtar över hav. Många kommer hit till Sverige och kan förhoppningsvis finna en fristad här. Vi inser att Sverige inte kan ta emot alla och att det behövs granskning av hur pass stort hjälpbehov de har. En del har ju rätt till asyl och det finns procedurer för det, men annars måste de granskas. Av något skäl har myndigheterna bestämt att 18 år ska vara gräns till vuxenliv, ungefär som om det då klingade en klocka som tecken på mognad och att alla då kan klara sig själva. Så enkelt är det faktiskt inte.

Många ungdomar behöver mer tid för att mogna medan andra kan bete sig lillgammalt i tioårsåldern. Vi utgår från att de som har ansvaret gör sitt bästa trots brådska och andra hinder, så vi är inte ute för att klandra men undra. Vi har själva ungdomar i familjen, inte minst unga män, riktigt hyfsade, men visst har dom gjort sina bravader i sina yngre dagar! Vi har inte märkt att

det klingade en klocka på 18-årsdagen och att gossarna då började tänka vuxet.

Mognaden kommer vid olika tidpunkt och de allra flesta blir lyckligtvis problemfria eller nästan så. Vi tror att det fungerar så, oavsett var man föddes och av vem De som har kommit hit till oss har nog inte ofta gjort det av längtan till nordiska trakter utan för att slippa undan från eländen som vi inte har erfarenhet av här. Det bör väl också ses som ett acceptabelt skäl att söka sig ett bättre liv i ett fredligt och välmående land. Om vi ger unga goda utvecklingschanser blir de flesta bra

medborgare och sådana behöver vi många.

Vi tycker alltså att ungdomar från andra länder ska unnas en varierande tid för att betraktas som vuxna nog att ta ansvar. Nog borde det gå att både ta emot och göra mottagningen fruktbar för både nyanlända och oss själva.