Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De hittade sin Messias

Borde vinna. Torsten Nilsson förvånas över att så många republikanska väljare följer Donald Trump vart han än går.

Borde vinna. Torsten Nilsson förvånas över att så många republikanska väljare följer Donald Trump vart han än går.

Foto: Andrew Harnik

Presidentdebatt2016-09-24 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är snart bara en månad till det amerikanska presidentvalet. ”Fundamenta” talar för att demokraten Hillary Clinton tar hem segern. De grupper som bar fram Obama – etniska minoriteter, unga (under 30 år) och ogifta kvinnor - har blivit fler. Hennes anhängare är också bättre positionerade i valets nyckelstater vilket ger henne ett försteg i kampen om elektorsrösterna.

Ekonomin talar också för den demokratiska kandidaten. Enligt färska siffror från den amerikanska statistikmyndigheten ökade hushållens disponibla inkomster med fem procent under 2015. Arbetslösheten sjönk till under fem procent, antalet fattiga minskade med 3,5 miljoner och ytterligare 4 fyra miljoner amerikaner fick sjukförsäkring. Huspriser och aktiekurser har också stigit. Obama kommer att gå till historien som den president som tog USA ut ur den värsta ekonomiska krisen sedan den stora depressionen på 1930-talet, vilket stärkt hans popularitet.

Allt detta borde gynna Hillary Clinton. (Det är ekonomin, dumbom! som Hillarys make Bill, brukade säga).

Men Clinton har inte Obamas karisma, och har inte ärvt hans popularitet i de grupper som nämndes. Som kvinna möter hon ett extra motstånd hos vissa väljare. Och långtifrån alla amerikanska väljare har uppfattat att den amerikanska ekonomin är på G igen. Tvärtom upplever många att förbättringarna gäller andra amerikaner, medan de själva i bästa fall står och stampar på samma fläck.

Det är särskilt de republikanska väljarna som, tvärtemot all statistik, hävdar att ”USA är på fel spår”, och i den politiske kvacksalvaren Donald Trump har de funnit sin Messias. Trump lovar att ”fixa systemet” åt alla och envar och att ”Sätta USA först”. Om han med det senare menar att stoppa globaliseringen och isolera USA ekonomiskt, skulle det kasta USA in i en ny recession och göra alla amerikaner fattigare.

Hur förklarar man då att bortåt hälften av väljarna, av opinionsundersökningarna att döma, tänker lägga sina röster på Donald Trump i höst? En man, som när han för ett år sedan inledde sin enmanskampanj för att bli USA:s näste president, sågs som ett skämt av flertalet amerikaner? Och som under kampanjen förtalat och förolämpat kvinnor, färgade, amerikaner av latinskt ursprung, muslimer och minoriteter i allmänhet. En demagog, och dessvärre också en tvättäkta rasist.

Huvuddelen av Trumps väljare kommer att vara personer som vanligtvis röstar på republikanerna. Är då USA:s republikaner en skock får som följer vilken herde som helst, även om han pekar mot närmaste stup? Ja, de kan i alla fall inte skylla på att de inget vet. USA:s medier följer presidentkandidaterna varje vaken minut. Många republikaner skäms över sin presidentkandidat, men kommer ändå att rösta på honom. Varför?

Svar: De röstar som de brukar. Hatet mot Hillary Clinton går djupt i en del kretsar. Och när allt kommer i kring är Trump också en högerman, som knappast lär vilja höja sina skatter.

Läs mer om