Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Widars goda råd till statsministern

Lek, sol och trevligt umgänge hjälper till att skingra tankarna. Och det kan Persson behöva. För det är mycket nu, skriver Widar Andersson och ger statsministern några goda råd på vägen... Foto: Scanpix

Lek, sol och trevligt umgänge hjälper till att skingra tankarna. Och det kan Persson behöva. För det är mycket nu, skriver Widar Andersson och ger statsministern några goda råd på vägen... Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2005-06-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I eftermiddag kommer många av oss att hoppa som små grodor runt mer eller mindre välskapta midsommarstänger. Jag hoppas att även Göran Persson har möjlighet att ge sig hän i midsommarlekarna på Harpsund - eller var han nu befinner sig.
Lek, sol och trevligt umgänge hjälper till att skingra tankarna. Och det kan Persson behöva. För det är mycket nu.
Medan statsministern dansar bort bekymren för en stund lyser flitens lampa ännu på Folkbladets politiska redaktion.

<b>Vi har gett oss i kast med att försöka sortera tankarna åt Persson; ett slags Mind management som tilltugg till sillen och snapsen. </b>

Vi utgår dels från grundregeln att väljarna alltid har rätt i en demokrati. Dels tar vi vårt avstamp i den gedigna SOM-undersökningen (Samhälle - Opinion - Media) som presenterades igår. Undersökningen bygger på årliga intervjuer av drygt 20 000 medborgare och utförs av Göteborgs universitet.
Det första tankespåret gäller självbild och image. Enligt SOM-undersökningen tycker många väljare att regeringen gör ett dåligt jobb. Väljarnas bild av socialdemokratin kontrasterar därmed bjärt mot regeringens försök att beskriva sig som Stolt men inte helt nöjd.
I en demokrati har väljarna alltid rätt och därför bör Göran Persson anpassa sig till väljarnas uppfattningar. Folk är sugna på förändringar och stöts därför bort av en regering som tycker att det mesta är väldigt bra i Sverige. Erkänn istället bristerna. "Dåligt men inte hopplöst" är en bättre paroll än Stolt men inte nöjd.
Det andra tankespåret gäller Höger och Vänster i politiken.
I de socialdemokratiska valhandböckerna slås det sedan urminnes tider fast att de svenska väljarna skräms av högerpolitik. Därför inskolas varje valarbetare i en retorisk tradition där alla förändringar som motståndarna föreslår omedelbart skall definieras som värsta tänkbara högerpolitik.

Ledare
I SOM-undersökningen konstateras dock att väljarnas majoritet idag, för första gången på länge, återfinns i en grupp som beskriver sig själva som svagt högerorienterade. Högerlutningen har bl a uppkommit genom väljarnas önskan om lite mer ordning och reda på arbetsmarknaden och inom socialförsäkringarna.
Persson borde utan besvär kunna möta trycket från väljarna genom att knyta an till Tony Blairs lysande argumentering inför EU-parlamentet igår. Blair ställde den retoriska frågan om det socialpolitiska regelverket i EU verkligen är så lysande när tjugo miljoner människor samtidigt är arbetslösa i Europa? Arbetsmarknaden och socialförsäkringarna är två sidor av samma mynt. Tycker väljarna att Arbete lutar åt höger medan Socialförsäkring kantrar åt vänster så är det bara att anpassa sig.

<b>Med parollen "Gärna en hygglig socialförsäkring men först ett riktigt Arbete" kunde Persson knyta ihop säcken. </b>

Det tredje tankespåret gäller Perssons egna statsråd. I en nyligen publicerad mätning av politikernas närvaro i mediernas spegling av samhällsdebatten framkommer att väldigt många av statsråden är närmast osynliga.

<b>Enligt Folkbladets egen ovetenskapliga uppfattning påminner många av statsråden, när man väl får syn på dem, dessutom mer om förvaltande tjänstemän än om profilerade och vassa politiker. </b>

Många av statsråden saknar helt enkelt politisk instinkt och erfarenhet. De bryter inte igenom i mediebruset. Persson står därför nästan helt själv mot oppositionens mer drivna och politiska partiledare.
Här krävs förändringar inför valet.
I paradgrenarna jobb/social trygghet, brott/straff och miljö/tillväxt måste socialdemokratin ha tydliga och orädda politiska kommunikatörer som både har förmågan att driva sina egna dagordningar och som inte sitter fast i gammalt vänstertugg. Med parollen "Från mitten och framåt" som plattform kunde dessa statsråd ge borgerligheten en match.
Slappna nu av i midsommar, Persson. Men på måndag är det hög tid att börja sortera tankarna inför det kommande valåret.