Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill Folkbladet ha borgerlig regering?

I Folkbladet 24/1 fortsätter Widar Andersson sin kampanj mot vänsterpartiet. Hans argumentation bygger mycket på personligt önsketänkande.

Foto:

Norrköping2005-01-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Han skriver bland annat att med Gudrun Schyman som ledare skulle Vägval Vänster ("oppositionen" i vänsterpartiet) kunna bli framgångsrika i riksdagsvalet 2006.
Ett sådant scenario saknar all trovärdighet. Gudrun Schyman representerar ett helt annat väljarunderlag än Vägval Vänster. Gudrun vill starta en kvinnolista för att lyfta kvinnors intressen och ambitioner på den politiska agendan.
Vägval Vänster består av en grupp partiföreträdare (personer med tunga uppdrag som t ex kommunalråd och landstingsråd) inom vänsterpartiet som inte fick igenom sin linje på kongressen. Och som inte finner sig i att man är en liten minoritet i partiet.
En kvinnolista vill och måste orientera sig mot socialdemokraterna och mitten för att ha framgång. Vad skulle de ha för intresse av att liera sig med ett gäng missnöjda vänsterpartister?
Nej, Widar, din argumentation bygger mest på rädsla för ett starkt vänsterparti.
Ett vänsterparti som har stöd av 7-9 procent av opinionen och ett upparbetat förtroende också hos fackföreningsrörelsen, LO och TCO.
Det sistnämnda är nog så viktigt och gäller inte för vare sig Vägval Vänster eller Gudruns kvinnolista.
En framgång för någon av dessa skulle framförallt leda till ett instabilare Sverige och i värsta fall till en borgerlig regering, om man inte skulle komma upp till 4 procent i kommande riksdagsval.
Är det något som Folkbladet eftersträvar?
<B>Rodi Ailert, Torbjörn Björlund, vänsterpartister i Norrköping</B>


<span class=Ing><B>Svar till Ailert och Björlund:</span></B>
<span class=Rub1>Ta avstånd från kommunismen!</span>

Vänsterpartisterna i Norrköping har haft många chanser att rakt och förbehållslöst ta avstånd från kommunismen i sitt parti. Några sådana besked har dock inte kommit från vare sig Rodi Ailert eller någon annan vänsterpartist. Folkbladets ledarsida bedriver ingen "kampanj" mot vänsterpartiet. Däremot är vi kategoriska motståndare till alla former av totalitära läror - dit kommunismen otvetydigt måste räknas.
Folkbladet ser helst att socialdemokraterna bildar regering efter valet 2006. Vilka partier som socialdemokraterna bör samarbete med vid en eventuell valframgång är i Folkbladets ögon en mer öppen fråga. En nära samverkan med ett vänsterparti är naturligtvis eftersträvansvärt. Men Folkbladet kommer inte att stödja en nära samverkan mellan socialdemokrater och kommunister.
Tyvärr talar mycket för att dagens vänsterparti inte klarar av att frigöra sig från kommunismen på egen hand. Ailerts och Björlunds ekande tystnad i kommunistdebatten är ett av många tecken på partiets problem. Därför skall man inte utesluta partisprängningar och utbrytningar ur dagens vänsterparti. De som eventuellt bryter sig ut för att bilda nya partier är inte främst "missnöjda" vänsterpartister som Ailert och Björlund skriver i sitt inlägg. De som överväger att lämna partiet är faktiskt vänsterdemokrater som inte längre står ut med kommunismen och det sovjetiska tänkandet i vänsterpartiets ledning. Folkbladet anser att dessa medlemmar gör rätt. Vi tycker att de gör rätt även om utbrytningarna skulle ställa till problem för den nuvarande majoriteten i riksdagen. Allt inom politiken handlar nämligen inte om taktik och makt. Det finns också något som heter moral och värderingar.