Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Viktigt fokusera på elevernas trygghet

Den nye skolministern Ibrahim Baylan valde tyvärr att inhösta sina första applåder på ett möte med Lärarnas Riksförbund (LR). Baylan fick sina applåder genom att låsa in sig i den politiska bur där antalet "behöriga lärare" uppfattas som en skolas främsta kvalitetsmärke.

Foto:

Norrköping2004-11-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.


LR driver sedan några år en hård kamp för att behålla sitt skrå. Enligt LR skall endast personer som har utbildats på svensk lärarhögskola kunna bli upptagna i skrået för "behöriga lärare". Det är i sin tur endast medlemmar i detta skrå som skall få undervisa på svenska skolor. Den fackliga strategin är solklar; genom att begränsa utbudet av anställningsbara lärare hoppas man att kunna höja lönerna utan att behöva förändra medlemmarnas förmånliga tjänstgöringstider.
Lärarnas fackliga strategi är betänksam. Sedd i den svenska fackliga traditionen är skråtänkandet väl unionistiskt eftersom medlemsnyttan sätts så högt och påtagligt över samhällsnyttan. En fackförening bör väl å andra sidan slåss för sina medlemmars löner och förmåner. En skolminister i en socialdemokratisk regering bör däremot ha ett vidare uppdrag än löneförhandlaren. Den främsta uppgiften torde väl vara att med olika medel försöka driva på utvecklingen mot ett skolsystem som sätter varje elev i centrum och som inte slår ut någon elev.

<B>Hade Ibrahim Baylan givit sig mer tid att analysera och begrunda sitt uppdrag hade han lätt kunnat konstatera att det inte alls finns några klara samband mellan antalet "behöriga lärare" och skolornas resultat.</B>

Många av de fristående - och kommunala gymnasier som har lägst antal "behöriga lärare" tillhör tvärtom de mest framgångsrika skolornas krets. Baylan valde emellertid att gå till hårt angrepp på de kommunala - och fristående gymnasieskolor som har valt att rekrytera medarbetare med varierad utbildningsbakgrund.
Baylan visade därmed att han fäster större vikt vid att lärarna har en fackligt och politiskt korrekt utbildning än vid skolornas resultat.

<B>Folkbladets ledarsida hyser dock fortfarande förhoppningar om Ibrahim Baylan. Han borde kunna bli den skolminister som slutligen befriar socialdemokratin från tvångstankarna om att dela in skolor efter vilka driftsformer och/eller vilka anställda de har. Socialdemokratin bör självklart ställa hårda och tuffa krav på alla som har tillstånd att utbilda, bilda och fostra barn och ungdomar på skattebetalarnas bekostnad.</B>

Det finns ingen anledning att gulla med vare sig friskolor eller kommunala skolor som inte fyller kunskapsmålens och värdegrundens resultatkrav. Det finns naturligtvis inte heller några skäl att skapa fridlysta gräddfiler för lärare med vissa utbildningsbakgrunder.
Baylans val att knyta upp sig så hårt till den svenska lärarhögskolans överhöghet blev hur som helst ordentligt problematiserat under gårdagen. I en stor artikel på DN debatt konstaterade nämligen LR: s ordförande Metta Fjelkner att "var femte lärarstudent dömer ut hela utbildningen på lärarhögskolan"!
Ibrahim Baylan bör nu steg för steg distansera sig från utbildningssystemets skråväsenden och driftsformer. Fokusera istället på elevernas trygghet, kunskapstillväxt och sociala färdigheter.