Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Viktiga signaler till envåldshärskare

Norrköping2005-03-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Efter mordet på politikern och samhällsbyggaren Rafiq Hariri i Libanon växer de folkliga protesterna mot Syriens fjärrstyre av Libanons politiska liv. Likt vi tidigare sett i flera centraleuropeiska länder och i t ex Ukraina, så domineras gatubilden i Beirut av fredliga och växande demonstrationer. Den politiska oppositionen och delar av det civila samhället kräver att den syriska armén skall lämna Libanon.
Trycket växer dag för dag på regeringen. Samtidigt - på andra sidan Israel - pressas Egyptens president Mubarak av demokratiska krav. Nyligen meddelade Mubarak att han skulle tillåta mer än en (1) kandidat i presidentvalet!
Regimerna i Libanon och Egypten påverkas givetvis av händelserna i regionen. Det lyckade valet i Palestina och det något upptinade förhållandet mellan Israel och den palestinska myndigheten sänder viktiga signaler till envåldshärskare i många länder. USA:s invasion av Irak och de spirande försöken till demokrati som har följt i spåren av Saddam Husseins fängslande är också oroande för regimerna i närheten.
Oppositionens uppvaknande i Libanon och Egypten sporras naturligtvis av utvecklingen i länderna runt omkring. I förlängningen kan vi möjligen ana en gradvis demokratisering av de stater som omger Israel. Därmed kan ett av de svåraste hindren för en någorlunda stabil fred i Mellanöstern vara på väg att undanröjas. Ännu ser vi bara svaga tendenser till en sådan utveckling. Men så länge Israel är den enda demokratiska nationen i området finns inga förutsättningar för fred och välstånd i regionen. Demokratiska stater är nämligen stabiliserande i sig själva. De ger aldrig särskilt stort utrymme för alltför extrema rörelser och åsikter. Demokrati är därmed på många sätt ett annat ord för mittenpolitik, sans och balans.
Därför väcker de folkliga demonstrationerna i Libanon förväntningar som sträcker sig långt utanför landets gränser.
Läs mer om