Vi måste värna om åkermarken i Östergötland
Varje sekund försvinner 100-tals hektar av jordens åkermark. Hur ska vi försörja jordens befolkning med mat och energi om vi inte värnar dess existens? Mineralbrytning hotar nu bördig åkermark i Östergötland.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sedan länge är det känt att skifferlagren under framförallt östgötaslätten innehåller en hel del intressanta ämnen såsom "olja, koncessionsmineral, nickel, vanadin mm" som det står i gruvbolagets ansökan om undersökningstillstånd. I begreppet ligger också en av bolaget välgrundad förhoppning om att hitta uran som utgör en allt begärligare råvara för driften av jordens kärnkraftverk.
Hittills har fyndigheterna inte varit ekonomiskt brytbara då halterna mineral per ton är relativt låga. Men i takt med kraftigt stigande råvarupriser på världsmarknaden börjar det nu bli intressant för de globala gruvbolagen att bryta. Sverige är ett intressant land i detta avseende då prospekteringsvillkoren är tämligen gynnsamma. Det är i princip fritt fram för vem som helst i världen att muta in fyndigheter till en mycket blygsam ersättning till markägare och nationen Sverige. Vi säljer oss billigt och är glada åt de arbetstillfällen som skapas medan de vinster som genereras lyfts oskattade ur landet då bolagens huvudkontor ligger någon annan stans.
Bolaget har i sin ansökan inte angett vad man ska leta efter eller hur undersökningen ska genomföras. Det råder därför stor oro bland berörda markägare att grundvattnet ska förorenas.
Åkermarken har hittills betraktats som en oändlig resurs. Billig att bebygga med vägar, fabriker, bostäder och annat "livsnödvändigt". Utan att tänka efter har samhället hittills exploaterat den resurs som är fundamentet för människans existens - mat för dagen.
LRF i Östergötland anser att det är dags att länets kommuner och länsstyrelsen antar en betydligt eftertänksammare attityd till exploatering av åkermark. Att lagligen förhindra undersökningstillstånd medger inte minerallagen annat än i speciella fall. Undersökningstillståndet ger bolaget ensamrätt att under bara tre år göra undersökningar. Bolaget måste dock innan arbetet påbörjas ta fram en arbetsplan som ska delges markägaren. Planen ska beskriva hur undersökningen ska genomföras. Här bör man som markägare kräva en MKB (Miljökonsekvensbeskrivning) för att bl a säkerställa grundvattenkvalitén. Vi förväntar oss att även länsstyrelsen kräver en MKB som säkerställer att inte grundvattnet förstörs.
Om det i ett senare skede lämnas in en ansökan om bearbetningskoncession förväntar vi oss en MKB som belyser dagbrott i en kulturbygd och åkermarkens användning i ett vidare perspektiv. Länsstyrelsen och berörda kommuner får möjlighet att visa att man värnar om åkermarken i Östergötland.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
Anders Johansson
Ordförande LRF Östergötland
Anders Johansson
Ordförande LRF Östergötland