Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi kan förebygga cancer

Norrköping2018-05-29 13:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Animalier orsakar enorma mängder växthusgasutsläpp. I SEI:s klimatrapport står det att livsmedel står för ungefär 30 procent av de svenska hushållens konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp. Varje svensks livsmedelskonsumtion orsakar i snitt 1,8 ton koldioxid årligen. Hela två tredjedelar av dessa utsläpp beräknas komma från kött, mejerivaror och fisk. Nötkött orsakar 26 kilo växthusgaser per kilo kött och smör orsakar 8 kilo. Men proteinrika bönor orsakar bara 0,7 kilo växthusgaser. Animalier medför även betydande ohälsokostnader. "Nyckeln till bra matvanor är att äta mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat". Med de orden inleds Livsmedelsverkets kostråd "Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig" som betonar hälsovinsterna med en mer växtbaserad kost. Enligt Världscancerfonden kan en tredjedel av västvärldens cancerfall förebyggas med en hälsosam livsstil. Klimatskatt på animalier och sänkt moms på miljövänliga vegetabilier är bra styrmedel.