Debatt
Animalier orsakar enorma mängder växthusgasutsläpp. I SEI:s klimatrapport står det att livsmedel står för ungefär 30 procent av de svenska hushållens konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp. Varje svensks livsmedelskonsumtion orsakar i snitt 1,8 ton koldioxid årligen. Hela två tredjedelar av dessa utsläpp beräknas komma från kött, mejerivaror och fisk. Nötkött orsakar 26 kilo växthusgaser per kilo kött och smör orsakar 8 kilo. Men proteinrika bönor orsakar bara 0,7 kilo växthusgaser. Animalier medför även betydande ohälsokostnader. "Nyckeln till bra matvanor är att äta mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat". Med de orden inleds Livsmedelsverkets kostråd "Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig" som betonar hälsovinsterna med en mer växtbaserad kost. Enligt Världscancerfonden kan en tredjedel av västvärldens cancerfall förebyggas med en hälsosam livsstil. Klimatskatt på animalier och sänkt moms på miljövänliga vegetabilier är bra styrmedel.