Vi bör visa respekt för Israels demokrati
Det israeliska samhället må ha många tillkortakommanden men det är utan tvivel den mest utvecklade demokratin i hela regionen. Det demokratiska systemet i Israel utsätts oavbrutet för närmast ofattbara prövningar och utmaningar.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I Jerusalem Post ger den ansedde politiske analytikern David Horovitz inblickar i det hårda spel som kännetecknar israelisk politik. Premiärminister Ariel Sharon fick en överraskande stor majoritet för sitt förslag - 67 mot 45 - vilket betyder att flera motståndare i högerblocket trots allt valde att stödja Sharon. Bland motståndarna finns den förre högerledaren och premiärministern Binyamin Netanyahu och National Religious Party -NRP- som ingår i Sharons koalitionsregering. Netanyahu och NRP har givit Ariel Sharon två veckor på sig att utlysa en folkomröstning om bosättningarnas framtid på Gaza. Blir det ingen folkomröstning hotar NRP och flera enskilda regeringsmedlemmar som Netanyahu att frondera mot Sharon och lämna regeringen.
Huruvida de drygt 8000 bosättarna kommer att ha lämnat sina bosättningar om ett år eller ej är - skriver Horovitz i Jerusalem Post - därför ännu en öppen fråga.Fristen på två veckor som den religiösa högern och Netanyahu givit Ariel Sharon kan synas kort. Men, skriver David Horovitz i sin analys, "two weeks is a very, very long time in Israeli politics..
Det är således för tidigt att på allvar glädja sig åt det israeliska beslutet att ensidigt och utan krav på motprestationer dra tillbaks flera av sina bosättningar.Men i avvaktan på nästa akt av det politiska och sociala drama som pågår i Israel bör vi visa vår respekt och vårt stöd för Israels demokratiska system i allmänhet och i synnerhet till alla de politiker och folkrörelser som vågar trotsa hoten och våldet från de fundamentalistiska kretsarna i det israeliska samhället.