Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi är klara att ta upp kampen

Från och med i dag den 15 juli införs det äntligen sanktioner mot kommuner, landsting och statliga myndigheter som gör direktupphandlingar som strider mot upphandlingsreglerna. Vi kommer inte att tveka att gå till domstol för att kräva böter.

Norrköping2010-07-15 09:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Varje år köper kommuner, landsting och staten varor, tjänster och byggentreprenader för 500 miljarder kronor från olika leverantörer, oftast privata företag. För skattebetalarna är det viktigt att de pengarna används på bästa möjliga sätt. Vi vill alla ha ut största möjliga välfärd för våra gemensamma resurser.


1. Okunskap och
bristande framförhållning

Vård och vägbyggen, skolböcker och brandbilar. Allt som köps in ska upphandlas enligt de regler som finns. Även om det finns många duktiga upphandlare som brinner för att göra goda affärer för det allmänna vet vi tyvärr att det allt för ofta förekommer överträdelser av upphandlingsreglerna på grund av slarv, bristande framförhållning eller okunskap.

Nu skapas förutsättningar för att öka respekten för regelverket. Den 15 juli införs nya regler i upphandlingslagstiftningen. I fortsättningen riskerar den kommun, landsting eller statliga myndighet som gör otillåtna direktupphandlingar att få kontrakt ogiltigförklarade av domstol eller att betala böter (upphandlingsskadeavgift) på upp till tio miljoner kronor. Talan om ogiltighet görs av leverantörer och ansökan om upphandlingsskadeavgift görs av Konkurrensverket. En otillåten direktupphandling är att man gör inköp utan att annonsera upphandlingen på ett sådant sätt att leverantörer har möjlighet att lämna anbud.


2. Bättre kvalitet med konkurrens

Med en fungerande konkurrens vid myndigheters inköp, där fler leverantörer har möjlighet att tävla med varandra, stimuleras kvalitet och effektivitet samtidigt som kostnaderna kan hållas nere. På så sätt bidrar upphandlingsreglerna till en positiv utveckling av välfärden.

Jag vill rikta en allvarlig uppmaning till alla beslutsfattare i kommuner och andra myndigheter - och då tänker jag på både de professionella upphandlarna och de politiska beslutsfattarna - att följa upphandlingsreglerna. Min förhoppning är att hotet om att få kontrakt ogiltigförklarade och höga böter ska få myndigheter att arbeta enligt regelboken.


3. Vi tvekar inte att ingripa

Från Konkurrensverket kommer vi att göra vad vi kan för att utöva tillsyn över de offentliga upphandlingarna, och vi kommer inte att tveka att ingripa om vi ser tecken på lagöverträdelser. Vi kommer inte att tveka att gå till domstol och kräva böter om skattemedel hanteras felaktigt genom att upphandlingsreglerna inte följs.

Konkurrensverket arbetar för en effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och för marknadens aktörer. Vi gläder oss åt att kunna använda de nya verktyg vi nu får för att fullfölja vårt uppdrag.

Läs mer om