Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vem bryr sig om landsbygden?

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Norrköping2010-07-30 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Som väntat har landsbygdspolitiken hitintills fått ett begränsat utrymme i den pågående valrörelsen. Stockholmsperspektivet dominerar debatten.Nyligen utropade handelskammaren i huvudstaden Stockholm till "Europas tillväxtcentrum". Man uttrycker sin glädje över att Stockholm växer med 104 personer per dygn. Det blir cirka 38 000 på ett år, 380 000 på tio år. Detta är en utveckling som mer eller mindre bejakas av samtliga partier. Enligt en hittills hemlig valplan satsar Centerpartiet på höginkomsttagare i innerstaden, och kritiseras därmed av socialdemokraterna för att ha övergivit landsbygden, vilket blir absurt då de själva har utnämnt sig till det nya storstadspartiet. En röst på Miljöpartiet blir heller ingen höjdare för landsbygden, med höjda bensin och dieselpriser, kilometerskatt för skogs, mjölk och andra varutransporter. Därtill vill MP öka rovdjursstammarna till förfång för djurhållningen.Jordbruket med tillhörande förädling och övrig småföretagarverksamhet är en central del i landsbygdsutvecklingen, men den stordriftsideologi med en ständigt växande byråkrati som präglat svensk jordbrukspolitik allt sedan 1960-talet, har fått förödande effekter för landsbygden. Då EU-s jordbrukspolitik efter 2013 diskuterades på en konferens i Bryssel nyligen fick det småskaliga och regionala mest utrymme.Man konstaterade att de små traditionella jordbruken spelar en oersättlig roll för landsbygdsutvecklingen. Man framhöll också vikten av att bevara europeiska jordbrukets mångfald och att jordbruks och landsbygdspolitiken stöttar regionala särarter. Detta lär ha väckt frustration bland ledamöterna från de mer liberala länderna, bland annat Sverige.Svenska politiker har under senare tid fått kritik för att de är för passiva i EU. Vi kanske skall vara tacksamma för det. Vem bryr sig om den svenska landsbygden? Är svaret EU?
Läs mer om